«Закарпаттяобленерго» розповіло все про тарифи та ситуацію на підприємстві

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція представників ПАТ «Закарпаттяобленерго», які пояснили тарифи підприємства та інші робочі моменти, до яких були претензії у ініціативної групи підприємців.

 

Артем Мартинюк, перший заступник генерального директора-директор з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго» розповів про тарифи, вартість послуг, правила користування електричною енергією і всі дотичні питання у діяльності ПАТ «Закарпаттяобленерго».

А також про те, кому підпорядковується підприємство і чи є можливість вплинути на всі процеси. Посадовець наголосив, що в Україні, як і в більшості розвинених держав, правила гри на ринку електроенергії, розробку правил користування електроенергією здійснює виключно Національна комісія з державного регулювання у сфері енергетики.

Її завданням є, зокрема, враховуючи попит споживачів, збалансовано підійти до його покриття.

На сьогодні, наголосив А. Мартинюк, ставки за електроенергію – єдині по всій Україні, відрізняються тільки для міста і села, а також для однофазного і трифазного приєднання. Таким чином, урівняли всіх споживачів, незалежно від віддалі до ліній електропередач. Щодо «передоплати» за послуги з енергопостачання А. Мартинюк пояснив:

«У «Правилах користування електричною енергією» встановлено, що юридичні особи розраховуються за електроенергію у формі попередньої оплати (за виключенням бюджетних організацій, комунальних господарств і населення). Це питання неодноразово розглядав Антимонопольний комітет, профільні профспілки і т.д. Споживач сплачує свій заявлений обсяг на розрахунковий період – відповідно до пункту згаданих Правил. А наша компанія закуповує енергію за рахунок передоплати.

За 5 днів до кінця розрахункового періоду у споживача є можливість скоригувати заявлені обсяги». Також йшлося про те, що раніше український споживач в доступі до мереж перебував у рейтингу після африканських країн. Зараз споживач замовляє потужність, а компанія бере на себе відповідальність виконати увесь комплекс заходів та надати послугу через 15 днів, – каже доповідач. «Ми за регульовані тарифи, за офіційні «правила гри», – наголосив А. Мартинюк. – В Україні зараз найнижчі для населення тарифи у Європі. Якщо знижувати тарифи для підприємців, то необхідно довести до економічно обґрунтованих тарифи, що діють для населення, а отже, підняти їх. На це не готові піти ні підприємці, ні НКРЕ».

Щодо претензій із відключення електроенергії посадовець знову зацитував «Правила користування електричною енергією». Стосовно власності підприємства, Артем Мартинюк продемонстрував перелік акціонерів підприємства. Серед них – українські державні компанії. «І наостанок: скасування Правил користування електричною енергією можна порівняти з відміною, наприклад, Правил дорожнього руху, розмітки та знаків», – каже посадовець.

Підсумовуючи, Олександр Білак, заступник генерального директора-технічний директор ПАТ «Закарпаттяобленерго» сказав: «ПАТ «Закарпаттяобленерго» вважає чергові ініціативи окремих громадських діячів Закарпаття змусити енергопостачальну компанію внести зміни до Правил користування електричною енергією щонайменше некоректними. Подібні ініціативи повністю необґрунтовані з точки зору сьогоднішнього стану речей в енергетиці та діючого законодавства і відображають лише бажання деяких «діячів» попіаритися.

Публічне акціонерне товариство «Закарпаттяобленерго» є ліцензіатом з постачання електроенергії за регульованим тарифом. Так, ліцензіатом за регульованим тарифом означає, що в Україні, як і більшості цивілізованих країн, є національний регулятор діяльності в енергетиці. В Україні цим регулятором є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі – НКРЕ)». «ПАТ «Закарпаттяобленерго» з огляду на все вищевикладене наголошує, що товариство завжди готове до конструктивної співпраці з кожним споживачем, незалежно від його обсягів споживання», – каже О. Білак.

Для врегулювання питань порядку сплати за електричну енергію, отримання детальної інформації або ж консультації з приводу питань розрахунків за використану електричну енергію загалом, юридичні споживачі можуть звертатися у відповідний структурний підрозділ товариства або ж безпосередньо в енергозбут ПАТ «Закарпаттяобленерго», в тому числі за телефонами в Ужгороді (0312) 61-48-04, 61-98-94. Крім цього, повідомляємо, що детально ознайомитися з листами НКРЕ споживачі мають змогу на офіційному сайті товариства www.energo.uz.ua.
Повідомили в Ужгородському прес-клубі