На Закарпатті побував Держсекретар МЗС Словаччини

У четвер, 17 квітня, відбулася двостороння міжнародна зустріч керівництва Закарпаття з Державним секретарем Міністерства закордонних справ та європейських питань Словацької Республіки.

Участь у заході взяли з української сторони – Надзвичайний та Повноважний посол України у Словаччині Олег Гаваші, в.о. голови ОДА Михайло Рівіс, голова облради Іван Балога, заступник голови облради Андрій Сербайло, Почесний консул Словацької Республіки Олег Адамчук, інші посадовці. Зі словацького боку – Держсекретар МЗС Словаччини Петер Буріан, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова та інші представники дипломатичних відомств.

Насамперед представників словацької дипломатичної делегації цікавила ситуація в Україні, особливо на кордоні з Росією. Як підкреслив Держсекретар МЗС Словаччини Петер Буріан, для них дуже важливо, який шлях обере найближча сусідка – Україна. Дипломат повідомив, що країни «Вишеградської четвірки», куди входять Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина, підтримують демократичне вирішення політичної кризи та неподільності України.

Михайло Рівіс подякував поважним гостям за візит у Закарпатський край та підтримку, запропонувавши провести економічний форум у напрямку транскордонного співробітництва, розвитку прикордонної інфраструктури та залучення інвестиційних проектів. Адже перевагами нашого краю для іноземного бізнесу є вигідне географічне розташування та унікальні природні багатства.

Олег Гаваші наголосив, що після того, як Рада ЄС тимчасово знизила мита для українських товарів на європейському ринку, – відкрилися нові можливості для економічної співпраці України та Словаччини. Потрібно лише прискорити безвізовий режим з ЄС.

Також на зустрічі йшлося про готовність словацьких сусідів надати допомогу Україні в цей непростий для неї час та продовжувати співробітництво регіонів Словаччини та Закарпаття.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА