У Хресто-Воздвиженському кафедральному соборі Преосвященний владика Мілан звершив Літургію з чином освячення мира

Архієрейську Службу Божу разом з владикою співслужив помічний владика Ніл.

Також владикам співслужили ректор УжБА архімандрит Петро Павло (Береш), митр. прот. Тарас Ловска, вікарій Хустського вікаріату, митр. прот. Михайло Баник, синкел у справах духовенства, митр. прот. Василь Хваста, синкел у справах мирян, настоятель собору став. прот. Іван Тидір, а також ігумени монастирів, архідекани, декани та понад ста священнослужителів.

Літургію співом супроводжував хор семінаристів. У своєму архіпастирському слові Преосвященний владика звернувся до священнослужителів словами Святішого отця Франциска «Споглядаючи на Ісуса під час його страстей, бачимо, немов у дзеркалі, страждання всього людства та знаходимо Божественну відповдь на таємницю зла, блю і смерті”. Також владика закликав священнослужителів бути добрими пастирями своїх овець.

Після Євхаристійного канону, владика здійснив чин освячення мира, а після заавмонної молитви здійснив чин умивання ніг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідка

Миро являє собою дорогоцінну рідину, яка виготовлена за стародавніми рецептами, що походять ще від старозавітних часів. Саме таким дорогоцінним миром блудниця помазала тіло Ісуса перед Його стражданнями. Миро виливали на голову царів.

В час Нового Завіту ця рідина почала використовуватися для іншої мети. Виготовлена за тими ж самими стародавніми рецептами вона через читання особливих молитав і закликів до Святого Духа наповнюється балагодаттю Божою.

Святе миро використовується в трьох випадках. Коли хрестять дитину, то після хрещення над нею здійснюється Таїнство Миропомазання – тіло людини помазують миром, що означає сходження на неї особливої благодаті, встановлення зв’язку між Богом і людиною. Святим миром також помазується новозбудований храм та престол, на якому звершується Пресвята Євхаристія.

http://www.mgce.uz.ua