Пасхальне Послання Архієпископа Хустського і Виноградівського Марка

Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву, та всім вірним чадам Хустської Єпархії Української Православної Церкви

«Воскрес Иисус от гроба, якоже прорече, даде нам живот вечный и велию милость»

Возлюблені у воскреслому Господі отці, брати та сестри!

Христос Воскрес!

Воскресіння Спасителя – радісна подія, адже Господь переміг смерть, знищив силу гріха та відкрив для нас двері Небесного Царства. Людство очікувало цього моменту з часу гріхопадіння та будувало своє життя з вірою у пришестя Спасителя всього світу. Пасха Христова – це доказ того, що Господь з нами і ніколи не покидає нас! Сьогодні вся Христова Церква радісно вигукує разом з апостолом Павлом: «Смерте, де твоє жало? А де, де твоя перемога?» (1 Кор. 15:55) Наше воскресіння таке ж реальне, як воскресіння Спасителя світу! За це ми прославляємо Господа із дня в день.

Церковні Пасхальні торжества завжди підносять наш християнський дух, допомагають нам знаходити надію та стверджуватися в християнській жертовній любові. У ці святі дні перемоги життя над смертю важкі історичні моменти перестають нас гнітити. Натомість, наші серця наповнюються радістю про воскреслого первенця Іісуса Христа нашого Господа. Святитель Іоанн Златоуст пише, що Господь не тільки переміг смерть, але й саму назву смерті змінив: тепер вона називається заспокоєнням та сном.

Святитель Макарій, митрополит Московський, писав, що «воскресіння Христове докорінно змінило і землю, і пекло, і Небо… На землю Воскреслий Господь послав Духа Святого і освятив на землі Христову Церкву – стовп і утвердження Істини, яка буде діяти до кінця віку, і сили пекла не переможуть її … У пекло зійшла душа Господа по Його смерті, розтрощила пекло і воскресла… На небо зійшов Воскреслий Христос і заснував там Церкву (Небесну), до якої увійшли і продовжують входити душі всіх праведників … Церква поєднала Небо і землю. У нас одна Церква – земна і Небесна. Все зробив для нас Господь».

Христос – Цілитель нашого єства! Радість Пасхи підсилюється нашими трудами заради спасіння наших душ. Проходячи через покаяння, очищення від гріхів, участь у Таїнствах, оновлення совісті, ми відчували необхідність у зціленні нашої людської природи. Ми зрозуміли, що поодинці, самостійно, ми не можемо впоратися з нашими гріховними звичками та страстями. Тільки тому, що у Своїй смерті Господь розрушив силу гріха, ми маємо можливість знаходити вихід із важкого гріховного стану.

Господь – наш помічник у справі становлення на ноги праведності! Творячи беззаконня ми падаємо у безодню гріха. Піднімаючи руку на своїх ближніх чи звертаючись до них із образливими словами ми примножуємо беззаконня. Однак, як християни, ми маємо примножувати та стверджувати Правду Божу, та стати прикладом праведного життя. Воскреслий Господь радо допомагає нам у становленні та цілісній переміні для життя вічного. Тільки з Його допомогою ми можемо перемогти гріх та розпочати нове життя у оновленому благодатному стані.

Возлюблені всечесні отці, дорогі у Христі брати і сестри! Щиро вітаю Вас з торжеством радості, торжеством віри, торжеством нашого спасіння – Пасхою Христовою! Нехай у ці чудові і спасительні дні наші серця наповнюються всепрощаючою любов’ю до наших братів та сестер, щоб ми могли один одного обняти та з радістю всіх привітати словами «Христос Воскрес!»

МАРК, Архієпископ Хустський і Виноградівський

http://nedilya.net