Християни святкують сьогодні Великдень – Воскресіння Христове

Сьогодні християни в усьому світі відзначають своє головне свято – Великдень, Воскресіння Христове. У храмах по всьому світу в ніч з суботи на неділю відбулися урочисті Великодні богослужіння.

 

Слово «Великдень» прийшло з давньоєврейської мови і означає «проходження», «позбавлення», тобто свято Воскресіння Христового позначає проходження від смерті до життя і від землі до неба. День святкування Великодня встановлений Першим Вселенським Собором в 325 році.

Православні помісні церкви визначають дату святкування Великодня за так званою олександрійської пасхалії. Вона повинна припадати на першу неділю після першого повного місяця, починаючи з 30 березня.

У Євангелії сказано, що на третій день після поховання Христа, рано вранці в неділю, кілька жінок-мироносиць (Марія, Саломія, Іоанна) пішли до труни, щоб принести пахощі, призначені для тіла Ісуса. Підійшовши, вони побачили, що великий камінь, загороджуючих вхід в труну, відвалений, труна порожня, а на камені сидить Ангел. Вид його був як блискавка, і одяг його білий як сніг. Злякавшись Ангела, жінки прийшли в трепет. Ангел же сказав: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте: Ісуса розп’ятого. Його немає тут. Він воскрес, як сказав».

Зі страхом і радістю поспішили жінки сповістити апостолам про побачене. «І се, Ісус зустрів їх і сказав: Радійте! І вони, приступивши, вхопилися за ноги його і вклонилися йому. Тоді їм Ісус: Не лякайтесь Ідіть, повідомте братів моїм, щоб ішли до Галилеї, і там побачать мене». І воскрес побачили його учні.

Великдень святкується сім днів, тобто весь тиждень і тому цей тиждень називається Світла пасхальна Седмиця. Кожен день тижня теж називається світлим; Світлий понеділок, Світлий вівторок і т. д. Весь період до Вознесіння – 40 днів після Великодня – вважається великоднім періодом, і православні вітають один одного вітанням «Христос воскрес!» і відповіддю «Воістину воскрес!»

http://nedilya.net