Студентам-міжнародникам УжНУ розповіли як заробити перший мільйон

Хоч і події в країні напружені та складні, і всюди обговорюють політику, проте днями студентам-міжнародникам Владислав Петренко – управляючий партнер компанії «Vimalis Trade», яка готує до роботи на американських фондових біржах, – розповідав, як заробити свій перший мільйон! Гість говорив про власний досвід заробляння грошей та ознайомлював молодь із фондовими біржами світу.

Пан Владислав роз’яснив: не слід плутати фондовий ринок і фондову біржу: «Фондовий ринок – це частина ринку капіталів, де відбувається емісія, купівля і продаж цінних паперів. Фондовий ринок – абстракція, що служить для позначення сукупності дій і механізмів, що роблять можливими торгівлю цінними паперами. Його не слід плутати з поняттям фондової біржі – організації, яка надає можливість для провадження торгових операцій і зведення разом покупців і продавців цінних паперів».

Розповів пан Владислав про найвідоміші та найбагатші біржі світу: «Американський ринок нині є найнадійнішим. Найбільшою ж фондовою біржою у світі (за обсягом торгів) і другою за кількістю компаній в лістингу є Нью-Йоркська фондова біржа – New York Stock Exchange (NYSE). Свою історію NYSE розпочала з 17 травня 1792 року. 1975-го NYSE була оформлена як некомерційна корпорація. Нині управляється Радою директорів з 26 членів, включаючи голову і президента, має 12 публічних представників і 12 представників компаній з біржової індустрії. Торгівля цінними паперами на біржі NYSE відбувається у формі безперервного аукціону. Для кожного цінного паперу призначено певне місце в торговому залі. NYSE керується набором правил і інструкцій, які гарантують надійну і ефективну торгівлю мільярдами цінних паперів щодня. Фахівці біржі з використанням передових технологій виконують замовлення продавців і покупців, визначаючи ціну на ринку відповідно до законів попиту і пропонування.

Окрім NYSE, в Америці є ще AMEX – одна з найбільших регіональних бірж США. Розпочала свою діяльність 1911 року, 1950-го біржа пережила ряд скандалів, пов’язаних з ціновими маніпуляціями і торгівлею незареєстрованими акціями, а 1972-го AMEX майже порівнялася з Нью-Йоркською фондовою біржею (NYSE) за лістингом, але з появою електронної біржі NASDAQ з AMEX почався відтік компаній. Нині в її лістингу 376 компаній, капіталізація становить понад 7 млрд доларів.

Найбільшою електронною фондовою біржею США є NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations). Була заснована Національною асоціацією дилерів цінних паперів (NASD) 1971 року. На біржі торгують акціями близько 3 тисяч американських і міжнародних компаній з усіх галузей світової економіки. Тут виконується більше операцій, ніж на будь-якій іншій американській біржі. Капіталізація становить близько 4 трлн доларів. Певний час була конкуренція між NASDAQ і NYSE, остання нині вихопилася вперед».

Багатьох студентів цікавило, які риси повинна мати людина, котра хоче стати брокером, і чи потрібно їй для цього диплом. Владислав Петренко відповів: «Навчають вас усього вже в компанії, куди приходять не просто економісти, міжнародники тощо – до заробляння грошей треба мати хист. Слід мати бажання і бути дуже дисциплінованою та терплячою людиною. Для ринку межі немає: ви заробляєте стільки, скільки вам вистачає розуму та сил».

Галина Риган, Медіацентру УжНУ