За допомогою крові найстарішої жінки у світі вчені відкрили кордон життя і смерті

Смерть – невід’ємна частина життя, про це так чи інакше знають всі, хоча більшість і не наважуються внутрішньо до кінця прийняти цей факт. Новаторське дослідження крові найстарішої жінки у світі дозволило знайти нові ключі до загадки старіння і смерті.

Завдяки дослідженню кров’яних клітин, взятих з тіла 115-річної жінки, фахівцям вдалося встановити межу життя і смерті, яка неминуче наближається з віком навіть у абсолютно здорових людей, повідомляє видання naked-science.ru.

Хендріке ван Андель-Шиппер народилася в 1890 році і в якийсь період була найстаршою жінкою в світі. До самої своєї смерті в 2005 році вона зберігала ясну свідомість, відрізнялася хорошим здоров’ям, в її системі кровообігу не було зареєстровано ніяких хвороб.

Своє тіло вона заповіла науці при повній підтримці живих родичів, наполігши, щоб будь-які наукові дані, отримані в результаті аналізу її останків, були опубліковані із зазначенням її імені.

Вчені уважно досліджували її кров та інші тканини, щоб зрозуміти, наскільки вони зазнавали вікових змін. З отриманих ними даних випливає, що тривалість людського життя, навіть за умови ідеального здоров’я, залежить від здатності стовбурових клітин продовжувати виробництво нових тканин.

Як тільки стовбурові клітини досягають стадії виснаження, тобто межі їхнього власного життя, вони поступово відмирають. Відповідно у людського тіла стає все менше і менше можливостей регенерувати життєво важливі тканини і клітини, наприклад, кров.

У випадку ван Адель-Шиппер виявилося, що приблизно дві третини всіх білих кров’яних клітин (лейкоцитів) вироблялися всього двома стовбуровими клітинами. Всі інші, з плином її життя, виснажилися і відмерли.

Людина при народженні має приблизно 20 000 кров’яних стовбурових клітин, і 1000 з них перебувають в активному стані, постійно виробляючи нову кров.

Проте з плином життя кількість активних стовбурових клітин постійно зменшується; їхні тіломіри скорочуються доти, поки клітина не доходить до стадії повного виснаження.

http://ua.korrespondent.net/