Чому чоловіки живуть менше, ніж жінки

Відомо, що середня тривалість життя чоловіків менша, ніж жінок, а захворюваність раком і рівень смертності від онкологічних захворювань серед представників сильної статі зустрічаються частіше
Досі механізми та можливі фактори ризику, які стоять за цєю нерівністю статей, залишалися невідомі.

У новому дослідженні, опублікованому в одному з провідних журналів в галузі генетики “Nature Genetics”, міжнародна команда дослідників проаналізувала ДНК зразків крові більш ніж 1600 літніх чоловіків. Вчені виявили, що найбільш поширеною генетичною зміною було зменшення частки Y-хромосом щодо кількості білих клітин крові.

Дослідники вивчали групу чоловіків протягом багатьох років і змогли виявити кореляцію між зниженням кількості Y-хромосом і зменшенням тривалості життя незалежно від причини смерті. Провідний фахівець дослідження Ларс Форсберг зазначив, що також була виявлена кореляція між втратою Y-хромосоми і ризиком смертності від раку.

Y-хромосома є тільки у чоловіків, і гени, що містяться в ній, вважалися пов’язаними з визначенням статі і виробленням сперми. Вважалося, що Y-хромосома не має особливого значення і містить дуже мало генетичної інформації. Результати нового дослідження показали, що саме ця хромосома відіграє важливу роль у придушенні пухлин і дає ключ до розуміння того, чому чоловіки хворіють на рак частіше, ніж жінки.

На думку авторів дослідження, аналіз Y-хромосоми в майбутньому може стати корисним маркером для передбачення ризику розвитку онкологічних захворювань у чоловіків.

http://health.unian.ua/