Угорську та румунську мови узаконять на рівні Конституції

Яценюк хоче прописати офіційний статус російської мови та мов національних меншин у Конституції. Відтак, нацменшини угорців та румунів, що проживають на Закарпатті, матимуть право надавати статус офіційної своїй рідній мові.

Прем’єр Арсеній Яценюк пропонує зафіксувати у новій Конституції право місцевих громад надавати офіційний статус поширеним у них мовам.

Про це йдеться в його зверненні з нагоди 9 травня.

Яценюк нагадав, що уряд йде на широкомасштабне розширення прав та автономії регіонів в політичній, економічній та гуманітарній сферах.

“Які ще свята відзначати, кого ще вважати героями, в якій церкві молитися, якими мовами говорити – це те, чого ніколи не нав’яжеш людям згори”, – сказав прем’єр.

Він нагадав, що закон “Ківалова-Колесніченка” залишається в силі.

“В тих областях, де більшість людей говорить російською, – вона має юридичний статус регіональної. Фактично ж її права та можливості там такі ж самі, як у державної української”, – нагадав Яценюк.

“Як глава уряду, при розгляді змін до Конституції запропоную норму, згідно якої при збереженні статусу української як єдиної державної, місцеві Ради отримають право надавати статус офіційної російській та іншим мовам”, – пообіцяв він

Українська правда