30 тисяч “воєнних” психотропів знайшли у бомбосховищі ужгородського підприємства

Таблетки психотропної дії “Тарен” за прямим призначенням використовується під час війни. Хто дав вказівку зберігати їх у тому бомбосховищі і чи готувалось підприємство до можливої війни, – відповідь надасть слідство.

Під час проведення міліцейської операція «Батискаф» оперативники сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Ужгородського міськвідділу міліції не тільки перевіряють аптеки та лікарні, а й навідуються на підприємства, які використовують у своїй роботі наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, за допомогою яких можна виготовити наркотики.

Таку перевірку міліціонери здійснили й в одному з ужгородських товариств. Керівництво підприємства не надто зраділо появі міліціонерів. Виявилося, що недаремно. У приміщенні бомбосховища було виявлено та вилучено 30 тисяч таблеток психотропної дії «Тарен». Окрім того, зберігалися прекурсори без відповідних дозволів та з порушенням їх обліку.

Зазначимо, що «Тарен» – це психотропний засіб, який згубно впливає на організм. Як і будь-яка сильнодіюча речовина, він є небезпечним для здоров’я людини. Він викликає збудження нервової системи, галюцинації, агресивність у поведінці і некерованість, перепади тиску і провали в пам’яті. При передозуванні можливий летальний результат. Дану психотропну речовину науковці розробили в часи «холодної війни» для того, щоб знімати шок у людей, які потрапили у вогнище ураження від атомного вибуху. Вона застосовувалася як протиотрута при отруєнні бойовими отруйними речовинами. За своїм прямим призначенням, використовується під час війни. Також даною речовиною комплектувалися індивідуальні медичні аптечки, що призначалися для потреб цивільної оборони.

Пігулки міліціонери вилучили та направили на дослідження до науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС області.

Дана подія зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Слідчим відділом ужгородської міліції відкрито кримінальне провадження. Наразі розслідування триває, з’ясовуються всі обставини даної події.

Ужгородські міліціонери закликають керівників підприємств ще раз замислитися про здоров’я і безпеку оточуючих, перевірити всі занедбані складські приміщення і, при виявленні, здати «Тарен» добровільно. Також нагадуємо про те, що добровільна видача наркотичних засобів і психотропних речовин звільняє від кримінальної відповідальності. В іншому випадку керівнику підприємства загрожує покарання, передбачене статтями 309 та 320 Кримінального Кодексу України.

Діана Дорогій, Ужгородський МВ УМВС