Чехи приїхали допомагати Закарпаттю

В Ужгороді відбулася двостороння міжнародна зустріч першого заступника голови Закарпатської ОДА Андрія Сербайла з делегацією краю Височина Чеської Республіки на чолі з гетьманом Іржі Бегунек. Іноземні гості у нашому краї перебувають із 3-денним робочим візитом.

Під час перемовин зазначалося, що Закарпатська область приймає активну участь в Європейському Інструменті Сусідства та Партнерства. Також, край надає рекомендації для підготовки нових програм сусідства Європейської комісії «Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія» 2014-2020рр., та «Україна-Польща-Білорусь» 2014-2020рр. Серед пріоритетних напрямків транскордонного співробітництва – активізація участі області у реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Андрій Сербайло поінформував поважного гостя, що керівництво області важливе місце відводить подальшому поглибленню транскордонної та єврорегіональної співпраці. «Адже наш край є постійним учасником усіх програм сусідства Європейського Союзу, які діють на його східному кордоні. На сьогодні в області реалізується понад 30 інвестиційних проектів за рахунок коштів Європейського Союзу», – зауважив Андрій Андрійович.

У свою чергу Іржі Бегунек зазначив, що завдяки унікальному геополітичному та географічному розташуванню, розвиненій транспортній мережі, наявності необхідної інфраструктури, та й ще на межі 4-ох держав Східної Європи (Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії) – Закарпаття по праву вважається «Західними воротами» України в Європейський Союз. Тож чеська сторона докладатиме всі зусилля подальшому міжнародному співробітництву краю Височина із Закарпаттям.

Як приклад, напередодні цієї зустрічі у селі Стримба, що на Рахівщині, чеська делегація разом з Надзвичайним та Повноважним послом Чеської Республіки в Україні Іваном Почухом взяла участь в урочистому відкритті проекту з реконструкції амбулаторії, передачі вимірювальних приладів, які, до речі, закуплені за кошти пана гетьмана. У хустському селі Липовець дипломати оглянули реалізований торік такий самий проект реконструйованої амбулаторії також за кошти пана Іржі Бегунек. На Мукачівщині поважні гості зустрілися із закарпатським представником Асоціації бурої карпатської породи великої рогатої худоби Василем Терпаєм та обговорили проект співпраці в галузі сільського господарства.

Насамкінець зустрічі обидві сторони висловили намір у подальшому розвивати зовнішньоекономічні відносини та чітко підтримувати стратегічний курс на європейську інтеграцію до набуття повноправного членства України в ЄС.

Довідково: в Закарпатській області працює 77 українсько-чеських підприємств, обсяг інвестицій яких у підприємства області становить 9,3 млн. дол. США. Частка Чехії у загальному експорті продукції області становить 2,6% або 33938,6 тис. дол. США. Обсяг експорту до Чехії за останній період збільшився у порівнянні на 15,4%.

Питома вага національних меншин у Чеській Республіці зростає. Особливо ця тенденція виразна щодо української громади, яка протягом останнього десятиріччя зросла більше, ніж удвічі. Тож, нині в Чехії українська нацменшина посідає четверте місце за кількістю її членів після словацької, польської та німецької. Офіційно нині в Чехії мешкає понад 50 тисяч громадян України. З правом постійного перебування в країні проживає близько 10 тисяч, а працює з правом перебування понад 90 днів майже 30 тисяч українських громадян. За неофіційними даними, на чеській території перебуває від 150 до 200 тисяч українських заробітчан.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА