Як вберегтися на Карпатських схилах?

Хто хоч раз побував в Українських Карпатах, назавжди переконується у вислові, “що краще за гори можуть бути… тільки гори”.

Проте не завжди гірські подорожі, на жаль, закінчуються щасливо. Час від часу трапляються випадки, коли гори повністю виправдовують й інший вислів про те, що жартувати з нами не варто. Тому закарпатські рятувальники були б вельми вдячні туристам, якби вони дотримувалися обачності, були обережними та дбали про власну безпеку.

Зокрема, слід дуже ретельно вибирати маршрут слідування. Тут необхідно передусім враховувати рівень підготовки та можливості учасників, конкретні умови місцевості й мету, яку учасники походу ставлять перед собою. Головна вимога при виборі маршруту – це його безпечність.

Дуже велику роль у подорожі відіграє правильно підібране спорядження. Зі слів рятувальників гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України у Закарпатській області, дуже часто їм доводиться мати справу з туристами, які йдуть в гори зібрані так, ніби вийшли в міський парк погуляти, забуваючи про те, що від якості та наявності спорядження залежить не лише їхня безпека, а й здоров’я.

Відповідальність за підготовку групового спорядження несе керівник групи. Особисте ж учасники походу готують самі, але воно повинно важити не більше 5-8 кг. Дотримуйтеся загального правила пакування наплічників: тяжкі речі – вниз, м’які – до спини, не прив’язувати до наплічника відра, каструлі тощо.

Взуття є найважливішим елементом особистого спорядження туриста, тому до його підбору слід поставитися якнайсерйозніше. Ні в якому разі не можна брати нове взуття, воно повинно бути розношене, це захистить від натирань.

Збираючись у похід, навіть за найкращої погоди, не забудьте взяти вітрозахисний костюм (він займає дуже мало місця), вовняні светр та шкарпетки, шапочку і (обов’язково) поліетиленову накидку від дощу. Майте на увазі, що парасоля в горах від негоди не захищає. Кожен дорослий повинен мати з собою сірники в захищеній від вологи упаковці.

Ремонтний набір, як і аптечку, де обов’язково має бути еластичний бинт, беруть по одному комплекту на групу.

Отже, речі зібрані, час вирушати. Правда, перед цим слід обов’язково ознайомитися з прогнозом погоди на найближчі кілька днів. А головне: про свої сходження та відлучення в гори треба повідомляти в найближче гірське пошуково-рятувальне відділення та керуватися всіма рекомендаціями фахівців-рятувальників. Зокрема, пересування повинно бути груповим. Заключним має йти досвідчений турист.

Подорож у тумані чи в темноті може призвести до втрати орієнтації, зриву з карнизу тощо. Пам’ятайте, що навіть на нескладні скелі вилізти можна без мотузки, а спуститися без неї вниз неможливо. Через недотримання цього правила трапляється більшість нещасних випадків.

При сильному дощі чи граді, що супроводжуються громовицями, слід зупинитися й перечекати негоду, але не робити цього під одиноко стоячим деревом, на узліссі або на березі водойми.

Пам’ятайте, що найчастіше причиною аварійних ситуацій стають суб’єктивні фактори, основними з яких є: недооцінка небезпеки, що приховують у собі гори, неуважність, переоцінка власних можливостей, недисциплінованість (особливо – вживання алкоголю) і неорганізованість учасників, недосвідченість керівника групи, прийняття неправильних рішень.

Крім цих застережень, слід дотримуватися і правил протипожежної безпеки. Передусім: не залишати непогашені вогнища, сигарету чи навіть сірник, оскільки це може викликати лісову пожежу. Також не варто для освітлення намету застосовувати свічку чи інші засоби з відкритим вогнем.

Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається до всіх туристів з переконливим проханням дотримуватися вищенаведених правил, що буде своєрідною гарантією їхнього безпечного перебування в горах Закарпаття.

У ДСНС України у Закарпатській області