Туристи їдуть на Закарпаття дивитися на бурих ведмедів

У національний парку “Синевир” на Закарпатті розпочався туристичний сезон. Щодня кілька сотень туристів з України та з-за кордону відвідують парк. Окрім озера Синевир – одного із семи природних чудес України, туристів найбільше цікавить єдиний в Карпатах центр реабілітації бурих ведмедів.

Центр реабілітації бурих ведмедів відкритий у січні 2011 року на базі заповідника. Спочатку там тримали лише двох ведмедів. Зараз у реабілітаційному центрі мешкає 12 бурих ведмедів – 10 дорослих особин і два півторарічні ведмежата. Більшість із них вже пройшли повну реабілітацію і вільно себе почувають у природному середовищі, пише Ольга Швед, gazeta.ua.

“Для ведмедів ми обгородили металевою сіткою та електропастухом 12 га лісу. Тварини почуваються добре, тут вони живуть у напіввільних умовах. Оскільки реабілітаційний центр найбільший в Україні, до нас надходять десятки заяв із проханням взяти до центру ведмедів, яких утримують в неналежних умовах. Тому кількість ведмедів у центрі збільшуватиметься”, – розповідає директор НПП “Синевир” Микола Дербак.

Бурий ведмідь – найбільший хижак України, типовий мешканець великих лісових масивів, у Карпатах він мешкає у старих гірських лісах. Повного росту ведмідь досягає на 8 – 12 році свого життя. Живе ведмідь у природних умовах до 30 – 35 років, у неволі довше. На волі живе усього 200-300 особин.

 НПП “Синевир”