Подорож до Закарпаття: що побачити і чим себе вразити

Закарпаття – чудовий край, де змішались різні культури, народи і традиції. Регіон межує одразу з чотирма державами – Польщею, Угорщиною, Румунією і Словаччиною. Закарпаття вражає своєї багатою історію, неймовірною природою, високими горами і гостинністю. ТСН.Туризм склав список причин, чому варто відвідати цей український самобутній регіон.

 

Ужгород – вікно в Європу

Закарпатський Краєзнавчий музей
Ужгородський замок

Обласний центр приваблює своєю неповторною красою. У місті є все: старовинний замок, чисельні музей, ботанічний сад і навіть своя набережна. Місто часто у різні часи було під владою Чехословаччини і Угорщини, що, звичайно, наклало свій неповторний відбиток. Приїжджати до міста можна у будь-який час року. Навесні можна подивитися на цвітіння сакури. Туристичний сектор Ужгорода дуже розвинений: тут є готелі, ресторани тощо.

Мінеральні води Закарпаття

zakarpattyachko.com.ua
Мінводи Закарпаття дуже корисні

Курорти регіону дуже популярні не лише в Україні, але й поза її межами. Найбільш поширені вуглекислі джерела. Особливо багато їх у селах Нелипіне, Солочине, Поляна, Плоске, Луги. Води цих джерел є аналогами відомих вод на зразок “Боржомі” і мають такі ж смакові якості, особливо води “Лужанська”, “Поляна квасова”, “Плосківська”, “Свалява”.

Попити цілющої води можна у санаторіях, які ради приймають курортників. Європейський рівень обслуговування, лікування цілий рік приваблюють людей. Санаторії мають добре обладнані лікувально-діагностичні кабінети і водолікарні. Також щороку проводиться фестиваль мінеральної води. Тут виробники і санаторії пропонують свої послуги.

Замки

УНІАН
Замок Паланок у Мукачевому

Регіон багатий на замки. Деякі з них дуже добре збереглись, а інші перетворились на руїни. Особливу увагу слід звернути на Ужгородський, Невицький і Мукачівський замки. Усі інші лише нагадують туристам про розкіш минулого. Так, найбільше вражає замок Паланок, який знаходиться у Мукачевому. Цей об’єкт розташований на пагорбі, що робить його вигляд ще більш запаморочливим. Нині в Мукачівському замку розміщений історичний музей.

Говерла

Говерла

Говерла – найвища гора українських Карпат. Цей об’єкт став центром паломництва тих, хто хоче отримати незабутні враження. Піднятися на Говерли можна з двох сторін. Одна з таких з Закарпаття. Загалом підйом зі сторони Закарпаття займе більше часу, але він є найлегшим.

Якщо вдасться піднятися на Говерлу за сонячної погоди, то можна побачити як на долоні Івано-Франківськ і Коломию з північного боку, на півдні – румунський Сигіт та Піп Іван, із заходу простягається Петрос, а на південному сході підносяться вершини Чорногори.

Долина нарцисів – незабутня подорож, яка назавжди залишиться у пам’яті

УНІАН
Долина нарцисів

Долина нарцисів знаходиться неподалік Хуста. Таких місць дуже мало подарувала природа. Зокрема, подібні природні об’єкти збереглися в Альпах, гірських районах Румунії та деяких Балканських країнах, але вони менші за площею.

Сюди треба приїжджати на початку травня, коли нарциси починають квітнути. Пік цвітіння традиційно припадає на середину травня, але цього року через теплу погоду нарциси розквітли раніше. Дізнатися більше про цю унікальну долину можна у музеї. Щорічно Долину нарцисів відвідують понад 10 тисяч туристів.

Синевир – перлина Закарпаття

www.mukachevo.net
Синевир – перлина Закарпаття

Озеро, яке є частиною національного парку, дуже популярне серед туристів. Ознайомлення із Синевиром радимо почати із музеїв, що дасть повну картину. Їх тут два: музей Лісосплаву (тут можна побачити весь технологічний процес заготівлі, сортування, зберігання і транспортування деревини) і музей Колочави (тут розказують все про життя і традиції закарпатців).

Далі подорож триває на саме озеро. Воно неймовірної краси. Вода в озері, яке оточене горами і лісом, настільки чиста, що можна бачити дно. Місцеві кажуть, якщо молодята познайомились на озері, а потім одружились, то на них чекає міцне кохання.

Кухня Закарпаття

Бограч

Кухня Закарпаття дуже різноманітна. Це пов’язано із тим, в якій місцевості ви опинились. У Береговому Вас нагодують угорськими стравами (бограч, гуляш), гуцули пригостять баношем і кремзликами.

Також радимо спробувати токан, який готують з кукурудзяної крупи, бринзи і шкварок. А на десерт можна спробувати гомбовці з різною начинкою.

Фестивалі Закарпаття

УНІАН
Фестиваль “Гуцульська бринза” збирає тисячі туристів

Тут проводиться понад 160 фестивалів щороку, збираючи понад півмільйона туристів. Сюди приїжджають на парад наречених, в якому беруть участь майже сто дівчат у весільному вбранні. Хочете спробувати вина? Приїжджайте до Мукачевого на фестиваль “Червене вино” або на фестиваль білого вина в Береговому. Хочете спробувати місцеву колоритну кухню? На Вас чекають на фестивалі бринзи, який проходить у Рахові, або на “Сливовий лекар”, де продають варення.

Також відомі фестиваль різників, Дні сакури в Ужгороді, “Берлибаський банош” в Костилівці, Купальський фестиваль в урочищі Воєводино, “Золотий гуляш” і фестиваль божоле.

http://tsn.ua