Site icon zakarpatpost.net

Як контролювати владні та чиновницькі структури

Про це йшлося на прес-конференції прес-клубу

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Степана Біляка, заслуженого лікаря України, голови ГО «Рада захисту прав пацієнтів та медичних працівників», к.м.н.

«Майдан потрібен, щоб в Україні не було імпотентних та сволочних бандитських влад», – головна теза виступу керівника Ради захисту прав пацієнтів та медичних працівників.

«Пройшло 3 місяці після Революції, змін майже ніяких. Окрім Майдану контролювати владу нема кому». – каже Степан Біляк. Але є певні ідеї щодо того, що має стати народним контролем владних та чиновницьких структур.

«На прес-конференцію спонукали події, які відбуваються в Україні, після того, коли Майдан переміг і влада Януковича була ліквідована, – розповів Степан Біляк. – Як я казав ще до перемоги: «Рух здобув незалежність, Майдан здобуде волю». Майдан виконав свою функцію, зробив революцію гідності. Але вона не закінчена, багато негідників залишилося при владі, на своїх кріслах. Не можу, наприклад, обійти те, що начальник управління охорони здоров’я Роман Шніцер, представник колишньої злочинної влади, залишається на своєму робочому місці. Так не повинно бути.

Ми у надії, що все зміниться, але нічого не відбувається. У нас немає тих системних змін, що мають бути, немає цього також у владі. Чи вони не можуть цього, чи не хочуть? У цьому контексті приходить на думку анекдот – «Жінки їдуть в автобусі, одна каже іншій: як той називається, що хоче і не може, -«Імпотент», а як той, що може і не хоче, – Всі закричали – сволота». То яку владу маємо: імпотентну чи сволочну? Злочинна, корупційна пухлина — тверда, живуча, дає метастази шляхом проростання і постійно рецидивує. Таку пухлину можна ліквідувати тільки радикальним шляхом. У той час ми на екранах телевізора ми бачимо однопартійців Януковича, які створювали йому умови, щоб він міг грабувати Україну, розвалювати державу. На обласному телебаченні у програмі «Про головне» бачу О.Ледиду, але не як представника корупційної системи, а як політика і мецената. Значить ПР живе, не завмирає».

За словами Степана Біляка, влада має меч, і дійсно вона може цим мечем покарати, але цей меч має виконувати і функцію захисту. «Дуже великі надії покладаємо на обраного президента П.Порошенка. Це обрання, а ще й у першому турі, свідчить про те, що народ змінився, змінилось свідчення громадян. Проте ми надіємося ще все на когось, що хтось прийде і зробить наше життя кращим. Надіятися треба на Бога, але владу необхідно контролювати, народ повинен мати важелі контролю. Поки що не маємо громадянського суспільства, яке може це зробити, маємо Майдан. Майдан — це не тільки територіальне утворення. Майдан повинен шляхом віче цю владу направляти, якщо вона у чомусь безсила. Помагати, якщо вона має недостойна обранців. На жаль, ми ще не маємо важелів переобрання влади і боюся, що ці важелі до перевиборів не з’являться. Я коли почув, що Майдан непотрібний, то не міг не зреагувати. Це необхідна сьогодні організація, яка може впливати на владу. Хоча він багато у чому бездіяльний і не бачимо впливу на ВР, коли навпаки повинен тиснути, щоб приймали рішення для збереження цілісності, щоб ми мали державу, вільну, незалежну, правову.

Щодо ЗМІ, то ми практично не є четвертою владою, але надія, що мас-медіа нею стануть і будуть викривати практично все, що твориться у керівництві держави і будуть підтримувати всі добрі наміри. Крім того, що не провели системних змін у владі, ми не заборонили комуністів – антинародну і антидержавну партію. Партія регіонів повинна бути заборонена, але, думаю, вона не зможе відродитися, бо не має для цього підґрунтя. Кожна влада, яка прийшла, вважає, що прийшла надовго. Але людина предполагає, а Бог розполагає. Мало хто думав до президентських виборів ми позбудемося злочинної влади Януковича, проте дії цієї влади, її методи свідчать, що вони практично залишилися на тих позиціях, що і були. Шніцера не звільнили, з учорашнього дня він перебуває на лікарняному листку і до 4 місяців може знаходитися на відпочинку. Ця злочинна влада продовжує діяти у нас у медичній галузі і не видно кінця –краю».

Також заслужений лікар України нагадав, що вже дано йде мова про страхову медицину. «Йдеться про те, хто повинен контролювати страхові внески: уряд, чи страхові компанії, чи МОЗ. Адже, якщо вступає в силу страхова медицина, то практично МОЗ, обласні управління позбавляються бюджетних грошей, не буде що розкрадати. Бо ці гроші не менше ніж на половину не потрапляють за своїм призначенням».

«Майдан потрібен не лише в Києві, але й обласних центрах, — вважає Степан Біляк. Кожен має бути свідомою людиною, щоб побудувати достойну державу. Вже не раз було сказано і я вірю: відродження світу з України, бо ми є прикладом того, хто доказав своїми діями, що вистачить терпіти свавілля, знущання над народом».

Щодо діяльності Ради захисту прав пацієнтів та медичних працівників, то Степан Біляк зауважив, що ошукані пацієнти звертаються у Раду і говорять про факти, але проблема на сьогодні у тому, що ніхто не хоче підписувати своє прізвище і свідчити. На сьогодні вже зафіксовано більше 15 звернень про неправомірні дії медичних працівників, але до судів справи поки що не дійшли.

Степан Біляк також запропонував дати київському майдану, а також обласним майданам приміщення. «Влада яка має намір працювати на людей повинна бути розумною, – каже лікар та громадський діяч, – вона повинна радіти, що є такі організації, які хочуть практично контролювати діяльність влади».

Повідомили в Ужгородському прес-клубі

Exit mobile version