Site icon zakarpatpost.net

Сьогодні – День Святої Трійці

Оскільки свято відзначають на п’ятдесятий день після Великодня,  він має ще одну назву — П’ятидесятниця.

Трійця – це день, який символізує сходження Духа Святого до учнів Ісуса Христа. Це відбулося в річницю єврейської П’ятидесятниці, тобто свята на честь прийняття Синайського законодавства. На День святої Трійці до апостолів, Божої Матері та іншим віруючим з’явився Святий Дух, освітивши своїм сяйвом душі кожного. Цей Дух прийшов на землю в образі вогняних язиків, показавши шлях апостолам для їхніх проповідей вчення Ісуса.

Святкування Дня святої Трійці в наш час не втратило деяких своїх традицій. Обов’язково на Трійцю вчиняється святкова літургія, під час якої згадують про сходження Духа Святого.

Православні християни на Трійцю завжди прикрашають свої будинки та храми зеленню, свіжоскошеною травою і луговими квітами, гілками клена, бузку, беріз, верб, встеляють долівку м’ятою, лепехою.

За народними віруваннями зелень не тільки відганяє злих духів, квітучі гілки нагадують нам про те, що під дією благодаті Божої людські душі розцвітають плодами чеснот.

Звичай прикрашати оселі зіллям пов’язаний з тим, що три останні дні тижня перед Трійцею (Зеленого Тижня) та три перші дні Троїцького Тижня (після Трійці) називають Зеленими святами.

Трійця завершує Пасхальний цикл, і з цього дня йде новий відлік тижнів церковного календаря.

Свята Трійця — важливе поняття у більшості християнських вчень. Це поняття об’єднує разом три особи (три лики, три образи, три прояви) Бога, розглядає сутність Бога в трьох особах. Це поняття використовується більшістю християнських церков.

В Пресвятій Трійці проявляється уся повнота благодаті Господньої, що подається людині через хрещення, тобто через повне занурення в слово, віру й благодать Божу в Ім’я Отця, Сина, Святого Духа.

Згідно з символом віри, прийнятим на Першому Нікейському соборі, Бог має три особи: Бог-Отець, Бог-Син і Бог Дух Святий; всі ці особи є, однак, єдиним Богом (різними його проявами), і кожна з них є повністю всемогутнім і єдиним Богом (а не частиною Бога), і серед цих осіб нема більшої або меншої. Бог визнається всемогутнім, вічним і безмежним. Будучи єдиними і неподільними за природою, три постаті Бога, однак, відрізняються походженням та взаємними відносинами. Так, Бог-Отець народжує Бога-Сина, а Сам не походить ні від кого, Бог-Син народжується від Бога Отця, а Дух Святий сходить від Отця (православ’я) або від Отця і Сина (католицизм).

Свято Трійці вважають також і днем народження церкви, оскільки саме в цей день апостоли, сповнені Святим Духом, почали свою проповідь “про великі діла Божі”. Згідно з Біблією, кожен апостол отримав за жеребом свій уділ і почав апостольське служіння.

Напередодні свята Трійці у церкві відзначають Троїцьку вселенську батьківську суботу, поминаючи людей, які з якихось причин не отримали християнського поховання.

Понеділок, що наступає після Свята Святої Трійці, присвячений Третій Іпостасі Пресвятої Трійці – Святому Духу, і називається Духів День.

http://nedilya.net

 

 

 

Exit mobile version