На Виноградівщині виявили плантацію забороненої рослини

За вирощування маку закарпатка відповість у суді.

В одному із сіл Виноградівського району дільничні інспектори міліції виявили на присадибній ділянці 55-річної громадянки снодійний мак. Під час проведення оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин, працівники міліції завітали у одне з сіл Виноградівського району.

За хатою, на городі виднівся снодійний мак. Коли правоохоронці зібрали та перерахували «урожай», виявилося, що жінка виростила на городі 230 рослин снодійного зілля, вона пояснила, що посіяла мак для використання у випічці.

– Нині триває спеціальна операція «Мак-2014», пояснює начальник Виноградівського РВ УМВС Янош Дорчинець – тому дільничні інспектори під час роботи на своїх адміністративних дільницях обходять помешкання громадян, проводять роз’яснювальну роботу серед населення та виявляють незаконні посіви нарковмісних рослин. Наркоділки в гонитві за прибутками, заробленими на людському горі, вдаються до будь-яких хитрощів. Зокрема, переконують селян у можливості гарного заробітку шляхом вирощування заборонених рослин. Наявність такої городини громадяни намагаються пояснити кулінарними потребами. Однак закон у цьому випадку однозначний: вирощування снодійного маку можливе тільки у спеціалізованих господарствах, за наявності ліцензії та відповідних умов, а також під суворим наглядом контрольних органів. А придбати насіння маку для кулінарних потреб можна без труднощів у торгівельній мережі.

У міліції нагадують: за вирощування снодійного маку та марихуани передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, яка передбачає значні штрафи та покарання у вигляді позбавлення волі.

Дана подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення передбаченого частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку). Триває досудове розслідування.

Оксана Кобзаренко, Виноградівский РВ УМВС