Що потрібно знати закарпатцю, щоб не затриматись на кордоні?

Настала гаряча пора і багато закарпатців їдуть на відпочинок за кордон. Але при перетині кордону потрібно пам’ятати деякі правила.

Однією з умов проведення відпочинку за кордоном є проходження митного огляду на пунктах пропуску. Тож громадянам, які перетинають кордон України у Закарпатській області, Чопська митниця Міндоходів надає можливість скористатися двоканальною системою митного контролю товарів та транспортних засобів.

Двоканальна система дозволяє громадянам здійснювати декларування, обираючи один з двох каналів проходу (проїзду транспортними засобами особистого користування) через митний кордон України – «зелений» або «червоний». При цьому подорожуючий може самостійно обрати відповідний канал.

«Зелений коридор» позначений символами зеленого кольору, призначений для декларування товарів в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження при їх переміщенні. Такі товари не підлягають письмовому декларуванню.

Зокрема, «зеленим коридором» дозволено переміщувати:

– особисті речі;
– товари, сума яких не перевищує еквівалент 1000 євро при ввезенні повітряним транспортом, та 500 євро і вагою до 50 кг, що ввозяться іншими видами транспорту;
– готівкову валюту України або іноземну валюту до 10 000 євро (в еквіваленті) на одну особу;
– алкогольні напої: горілчані вироби (горілка, коньяк, віскі та інші) у кількості 1 л, вино – 2 л, пиво – 5 л;
– тютюнові вироби – 200 цигарок або 50 сигар чи 250 г тютюну (або 250 г цих виробів);
– продукти харчування для власного споживання на суму не більш ніж 200 євро;
– незареєстровані лікарські засоби до 5 упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини) або в кількості, яка зазначена у рецепті особи на лікарський засіб, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

Варто зазначити, якщо переміщуються через «зелений коридор» товари, які заборонені або обмежені законодавством України, або товари в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон, порушення даних правил тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі, якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, – також конфіскацію цих товарів.

Обравши напрямок руху «червоний коридор», громадянин повинен пред’явити товари, що перевищують допустиму норму. Їх митне оформлення здійснюється в повному обсязі на загальних підставах із заповненням митної декларації.

Інформаційно-комунікаційний відділГоловного управління Міндоходів у Закарпатській області