В Іршаві буде кращий водопровід?

Як, коли і за скільки втілять всі плани в місті?

Безгрошів’я при наявності мільйонів на рахунках – це парадокс сьогодення. У міській раді купа виготовлених проектів для поточних робіт та капітального будівництва.

З початку року виконали тільки два – капітальний ремонт тротуару по вулиці Шевченка (від ДПІ до супермаркету «Барва») та капремонт дороги по вулиці Локоти. Хоча навіть за ці роботи все ще не оплачено.

Міськвиконком та водоканал вів довготривалі перемовини із підрядною організацією ТОВ «Агробудпласт» щодо налагодження співпраці. Предметом співробітництва є «Реконструкція водопровідної мережі по провулку Партизанському». Жителі цього мікрорайону часто скаржилися на надто низький тиск у системі водопостачання.

Як пояснює начальник Іршавського КПВ Віктор Гелетей це спричинено тим, що вся водопровідна мережа у місті збудована у «тупиковій» системі. На сьогодні у водопровідному господарстві такі системи показують свою неефективність, через що і виникають проблеми із подачею води до споживачів.

Альтернативою таким мережам є «закільцьовані» системи, які сьогодні доводять свою ефективність та надійність.

Впроваджувати саме такий метод водопостачання в Іршаві починають із провулку Партизанського, де в період пікових відборів води тиск знижується майже до нуля. Згідно проекту, який почали виконувати, тут зроблять закільцювання водопроводу по вул. Борканюка та вул. Партизанській, щоб урівноважити гідравлічний тиск. У четвер 12 червня бригада розпочала підготовчі роботи.

Що стосується будівництва та відновлення міських комунікацій, то це найменший серед об’єктів і на сьогодні не має ясності та гарантій у тому, що підрядна організація візьметься за наступний із проектів.
Серед таких – реконструкція водопроводу по вулиці Бєляєва, де існуюча водопровідна мережа завдовжки 360 метрів (труба діаметром 100мм) вже надто пошкоджена і протягом року на цій ділянці трапляється 5-6 аварій, ліквідація яких потребує коштів і на певний час залишає жителів без води. Нічим не різниться стан водопроводу по вулиці Гоголя, де на якійсь сотні метрів водопровідної труби, протягом року є мінімум 10 аварій. За словами фахівців це спричинено тим, що труби майже повністю знищені корозією.

Ніяких обіцянок щодо впровадження в життя цих проектів ніхто не дає, оскільки переведення коштів поки що не здійснюється. На обох вищеназваних вулицях відсутня і центральна каналізація, а поряд із цим є проектно-кошторисна документація для капітального ремонту дорожнього полотна, який за логікою має бути зроблене після прокладання всіх комунікацій. Тимчасово дорожнє полотно трохи вирівняли за допомогою гравійно-щебеневого ремонту.

У принципі – це замкнуте коло і якщо розпочнеться рух коштів, на що вже є певні натяки, то можливо, після реконструкції водопроводу та будівництва каналізації по вулиці Гоголя,вдасться хоч більш-менш привести до ладу мікрорайон біля ринку. Адже тут уже і дороги частково відновлені, (вул.Шкільна, Чапаєва, Локоти, Конституції – проведено капремонт, Б.Хмельницького – поточні дорожні роботи), щоправда відкритим питанням лишається ремонт тротуарів.

Втім, «курчат по осені лічать», тож лишається тільки чекати і сподіватися, що бодай щось із запланованого виконати вдасться.

Іршавска міська рада