Літній відпочинок готує пастку для закарпатців

Озера в Солотвині тяять в собі небезпеку, тому краще не ризикувати проводити там дозвілля.

Про це повідомив на понеділковій нараді, яку проводив голова РДА Петро Голубка з керівниками установ та організацій району, начальник Тячівського районного відділу РВ УДСНС Р.В.Гудак.Відтак, за коментарем щодо небезпеки, яка чатує у курортній зоні, ми звернулись до директора ДП «Солотвинського солерудника» Олександра Зосимовича Поштука. Він так висловився про ситуацію:

– Відкриттю сезону у селищі мають передувати відповідні дозвільні документи. Уже який рік поспіль – і зараз також – комісія з техногенно-екологiчної безпеки i надзвичайних ситуацій Закарпатської області заборонила відкривати курортний сезон на території Солотвина, оскільки там у будь-який момент може відбутися просідання землі або виникнути провалля, що може призвести до людських жертв. Проте це нікого не стримує…

Крім того, хочу нагадати читачам газети, що у 2011 році біля карстових проваль ДП «Солотвинський солерудник» зібралася Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням тодішнього Міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги. Участь у засіданні взяли також і тодішні керівники Закарпатської ОДА: голова ОДА Олександр Ледида, його перший заступник Іван Бушко, представники міністерств агрополітики, екології, природних ресурсів, охорони здоров’я та інших. Відтак, за висновками фахівців, подальша експлуатація соляних ресурсів Солотвинського солерудника та надання послуг алергологічним лікарням, через неконтрольований процес затоплення гірничих виробок – неможлива. Відповідно було заборонено відкачку ропи з затоплених шахт.

У той же час, власники турбаз та селищний голова Ю.Ю.Ухаль звертались до мене, як до керівника підприємства, з проханням дати дозвіл на відкачку соленої води з шахти до місцевих озер, але, відповідно до вищезазначеної заборони, їм було відмовлено.

Відтак, у зв’язку з тим, що на території Солотвина протиправно розпочався курортний сезон, у Тячівській райдержадміністрації вже готуються інформаційні листи з проханням до селищного голови Ю.Ю.Ухаля та директора солерудника ОЗ.Поштука вжити невідкладні заходи щодо недопущення людей у зону карстоутворень.

Однак фактичне закриття турбаз навряд чи настане, адже люди й надалі продовжують активно приїздити до селища на відпочинок.

Нагадаємо, що зовсім нещодавно у Солотвині на повну стартував курортний сезон.

Tyachiv.com.ua