Закарпатський хлопчик 10 років був дівчинкою

І носив ім’я Катерина.

Змінити ім’я синові, щоб він нарешті отримав «хлоп’яче» ім’я, змусило Катерину Бринзачку тільки вимога школи. Мовляв, ми не можемо взяти вашого хлопчика, тому що у свідоцтві про народження він — дівчинка.

Неможливо уявити наше життя без відділення РАЦСу. Робота його працівників – це суцільне переплетіння людських доль, імен, цифр, чисел… Помилка чиновника в офіційних документах зроблена багато років тому, не раз стає причиною бюрократичних поневірянь, додаткових витрат та судової тяганини.

Останнім часом почастішали звернення громадян до «Мукачівського правозахисного центру», що зіткнулися з типовою проблемою. При вчиненні юридично значимих дій неможливо отримати всі необхідні документи через те, що у відповідних документах, що посвідчують акти цивільного стану (свідоцтво про народження, свідоцтво про смерть, свідоцтво про укладення шлюбу), імена або інша суттєва інформація вказана з помилками, що у перспективі може призвести до неможливості скористатися своїми законними правами.

Звичайно, як і суб’єкти будь-якої іншої галузі людської діяльності, працівники РАЦСу не застраховані від неправильних рішень. Проте є помилки, які не піддаються аналізу в рамках здорового глузду. Тим більше всіляке небажання піти на зустріч та допомогти представнику ромської національної меншини, ніяк не оправдовує державних службовців.

Працівники державних установ дозволяють собі «особливе» ставлення до ромів. Можна і голос підвищити, і відправити куди-небудь, не пояснивши толком, які саме документи треба донести або переоформити, і як це можна зробити. Звичайно, зробивши кілька безуспішних спроб самостійно «легалізуватися», роми знову повертаються до звичної схеми — вони перестають вирішувати свої проблеми. Небажання морочити собі голову і упереджене ставлення державних службовців до ромів і породжує всі ті проблеми, які існують сьогодні в ромському поселенні.

Так, у 2004 році відділом реєстрації актів цивільного стану Мукачівського міського управління юстиції у книзі записів актів громадянського стану про народження було допущено помилку, де вказано, що 04 серпня 2004 року народилася громадянка Бринзачка Катерина Ернестівна. Як вбачається із медичного свідоцтва про народження Мукачівської ЦРЛ 04 серпня 2004 року в пологовому відділенні у громадянки Бринзачки К. Е. народилася дитина «хлопчик». При видачі свідоцтва про народження відділом реєстрації актів цивільного стану Мукачівського міського управління юстиції було допущено помилку, що 04.08.2004 року народилася дівчинка – Бринзачка Катерина Ернестівна, тобто внесено неправильний запис.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану.

Матері дитини, Бринзачці Катерині Ернестівні, було відмовлено в прийнятті заяви щодо надання висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану та заяви про внесення змін до актового запису цивільного.

Також Бринзачка К.Е. особисто зверталась до відділу РАЦС із заявою про внесення змін до актового запису встановленої форми, але начальником відділу РАЦС м.Мукачево було відмовлено в прийнятті таких заяв.

Тільки після відправлених юристами «Мукачівського правозахисного центру» численних звернень та запитів до РАЦСу, Управління юстиції в Закарпатській області та Державної реєстраційної служби України на кінець надано висновок, а саме: про відмову у внесенні змін до актового запису про народження виправити стать дитини з «жіноча» на «чоловіча».

Юристи за довіреністю Бринзачки К. Е. звернулись до Закарпатського окружного адміністративного суду про визнання протиправними дії відділу державної реєстрації актів цивільного стану у відмові внесення змін до актового запису про народження та зобов’язання відділу ДРАЦСу внести зміни в актовий запис про народження, виправити стать дитини з «жіноча» на «чоловіча», власне ім’я дитини з «Катерина» на «Юрій», по батькові з «Ернестівна» на «Ернестович».

Статтею 6 ЗУ «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» визначено, що відповідно до Конституції України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права та міжнародних договорів України всі особи незалежно від їх певних ознак мають рівні права і свободи, а також рівні можливості для їх реалізації. Тому представники ромської національної меншини, не повинні бути обмежені в своїх правах.

Адміністративним судом винесено постанову, в якій дії відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Мукачево визнано протиправними та зобов’язано відділ РАЦСу внести зміни в актовий запис про народження.

Історія Катерини Ерностовни нічим не відрізняється від історії інших ромів, які намагаються самостійно вирішувати свої проблеми. Як бачимо, процедура виправлення помилок у документах, що посвідчують акти цивільного стану вимагає великих зусиль, але є необхідною. Адже використання помилкових відомостей у подальшому може призвести до значно більших проблем. Все ж краще бути уважним під час оформлення і отримання відповідних документів, щоб у перспективі не мати додаткових проблем з їх усуненням.

Уважність, на жаль, – єдине, чим ви можете захистити себе та своїх дітей від цієї неприємної проблеми. Порада тут тільки одна – уважно вивчайте документи, особливу увагу звертайте на написання прізвищ, імен, по-батькові, перевіряйте дату та місце народження, а, як показує практика, навіть стать. Потративши десять хвилин на звірку документів, ви звільните себе від болісних місяців, а то й років паперової тяганини.

Можливо, роми могли б і самостійно розібратися в складних бюрократичних системах реєстрації за місцем проживання. Проте їх благі наміри переважно розбиваються об стіну чиновницьких відносин.

За матеріалами Благодійного фонду «Розвиток»