Закарпатка за бажання з’їсти тістечко відповість перед судом

Кримінальний суд очікує на жінку за незаконний посів маку.

Щороку правоохоронці Хустщини на території обслуговування проводять оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак». Проведення таких заходів триватиме до 26 вересня 2014 року.

На своїй адміністративній дільниці старшим дільничним інспектором міліції Віктором Войнагій, було виявлено та вилучено 237 стебел снодійного маку. Жінка пояснювала правоохоронцю, що мак ростила для домашньої випічки. Рослини вилучено та відправлено на експертизу, а жінці доведеться відповідати перед Законом за вирощування маковиння.

Щоб застерегти громадян від необдуманого кроку, попереджаємо: за посів маку та конопель можна понести адміністративну та кримінальну відповідальність, а саме:

– за незаконний посів маку чи конопель наступає адмінвідповідальність за ст. 106-1; 106-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення (тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від дев’яти до вісімнадцяти, а на посадових осіб – від вісімнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

– незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин караються штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років (ч.1 ст. 310 Кримінального кодексу України).

Керівник міліції Василь Турдай наголошує, що посіви маку та коноплі дозволені лише спеціалізованим підприємствам, які отримали відповідну ліцензію, дозвіл та здійснюють охорону посівів державною службою охорони. Усім іншим громадянам, навіть за квітку маку чи кущ коноплі та не значні посіви загрожує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. У разі виявлення незаконного вирощування нарковмісних рослин чи посівів на присадибних ділянках дикоростучих кущів конопель просимо громадян телефонувати на лінію «102».

Агнеса Куртяк Хустський МВ УМВС