В УжНУ обговорили зміни до основного закону

Що потрібно скасовувати, а що зміцнювати? Такі питання лунали вчора в ужгородському виші.

У четвер, 26 червня, в Ужгороді у конференц-залі УжНУ за участю представників влади, експертів-конституційників, науковців УжНУ та громадськості відбувся круглий стіл, присвячений 18-й річниці Конституції України, темою якого стали обговорення змін до Конституції України, їх переваги та недоліки.

На початку заходу всіх присутніх привітав перший заступник голови Закарпатської ОДА Андрій Сербайло. Він зазначив, що нині Україна переживає драматичні, трагічні дні своєї історії.

«Триває неприхована цинічна агресія Росії, мета якої – знищити Україну, дестабілізувати ситуацію, не дати нам просуватися європейським шляхом. Наше завдання на сучасному етапі надзвичайно складне: об’єднати не лише політичні сили, а й усе суспільство. І саме прийняття змін до Конституції має закласти фундамент стабільності держави, призвести до нових демократичних перетворень», – підкреслив Андрій Андрійович.

«Нам необхідно вийти на зрозумілу суспільству концепцію конституційних змін, яка буде покладена в основу відповідного рішення парламенту. Без розширення прав місцевого самоврядування, на думку більшості громадян України, неможливо побудувати сильні регіони і сильну країну», – зауважив перший заступник очільника краю.

«Основна мета внесення змін до Конституції – не боротьба за владу, а розподіл влади, подолання й знищення політичної корупції, створення балансу між повноваженнями президента, уряду й парламенту. На мою думку зміни до Конституції мають стосуватися трьох блоків: удосконалення політичної системи, місцевого самоврядування й судової системи», – акцентував Андрій Сербайло.

Тому, як вважає досвідчений чиновник, роль місцевих громад відповідно до запропонованих змін до Конституції України повинна бути підвищена.

«Саме місцеві громади мають обирати керівника виконавчого комітету області й кожного району. У запропонованих змінах до Основного Закону представництва державної влади в районах повинні залишитися лише в областях. Їх роль – контролювати дотримання законодавства на території кожної громади та адміністративно-територіальної одиниці, водночас – без жодного фінансового й економічного впливу на регіони», – зазначив Андрій Андрійович. Він підкреслив, що серед важливих запропонованих змін – ліквідація загального нагляду органами прокуратури; скасування імперативного мандата, який звужує повноваження народних депутатів; збільшення повноважень Верховного Суду як вищої судової інстанції; підзвітність судової гілки влади виключно Вищій раді юстиції; обмеження повноважень президента, зокрема в частині призначення голів державних адміністрацій, міністрів оборони й закордонних справ.

«Нам слід розуміти, що одна справа – передати на місця повноваження, інша – забезпечити економічні й фінансові ресурси для їх виконання. Тому, зміни до Конституції – це лише початок. Далі будуть зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, інших законодавчих актів», – констатував Андрій Сербайло.

«Багато важливих питань, які обговорюватимуться в ході сьогоднішнього круглого столу, а також цікаві пропозиції чи слушні зауваження до запропонованих змін – будуть опрацьовані спеціальною робочою групою, яка затверджена розпорядженням голови ОДА Валерієм Лунченком», – запевнив Андрій Андрійович.

«Це тільки початок розмови, яку слід продовжувати. Можливо, слід обговорювати окремо кожне з фундаментальних питань, наприклад, перерозподіл влади між центром і регіонами. Тож, вносячи зміни до Конституції, ми повинні розуміти, що основне наше завдання – повернути до неї віру суспільства. Даючи більші можливості місцевому самоврядуванню, ми повинні зберегти цілісність, єдність, керованість країни, яка рухається по спільній, створеній елітами та народом стратегії», – резюмував перший заступник голови ОДА Андрій Сербайло.

Додатково: запропоновані зміни до Конституції України є надзвичайно важливими і стосуються кожного громадянина України, тому Кабміном України 17 квітня 2014 року за No 451-р видано розпорядження «Про організацію проведення обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади».

Відповідно до розпорядженням голови ОДА від 12 червня 2014 року, No 179 «Про обласний план заходів із проведення обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади» затверджено оргкомітет (в який ввійшло багато науковців УжНУ) з організації проведення такого обговорення в області та погоджено відповідний план заходів.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА