18 закарпатців посягнули на бюджетні кошти

Ще 34 одержали неправомірну вигоду. А загалом, прокуратура Закарпаття відкрила 57 “корупційних” проваджень.

У прокуратурі Закарпатської області відбулась на координаційна нарада керівників правоохоронних органів області щодо стану та ефективності протидії правоохоронних органів області корупційним правопорушенням та організованій злочинності.

Відкриваючи нараду прокурор області Олег Сидорчук зауважив: «Винесене на розгляд даної координаційної наради питання є надзвичайно актуальним як для держави в цілому, так і для нашого регіону зокрема. Корупцію визнано однією з найбільш значущих глобальних проблем держави, протидію якій віднесено до пріоритетних напрямків діяльності правоохоронних органів. Наша ціль – радикальне подолання цього негативного явища. Тому, необхідно впроваджувати найбільш ефективні методи боротьби з нею, саме для цього сьогодні і забралися усі на таку нараду».

Перший заступник прокурора області Роман Балита наголосив на тому, що правоохоронним органам області слід активно попрацювати з корупційними злочинами, пов’язаними із розкраданням значних сум бюджетних коштів чиновниками райдержадміністрацій та посадовими особами органів місцевого самоврядування, у тому числі й тих, які виділялись на державні закупівлі, тендери тощо.

«Як бачимо, – сказав Роман Іванович – незважаючи на сухі статистичні показники, в області існує проблема ефективності протидії правоохоронних органів області корупційним правопорушенням досягнення реальних, значущих результатів, а не показників».

Не обійшлося без статистичних даних: з початку року правоохоронними органами області розпочато 52 (у 2013 – лише 39) кримінальні провадження. З яких 18 – про привласнення бюджетних коштів, інші 34 – про одержання неправомірної вигоди. Кількість проваджень після об’єднання становить 57, у 30 з яких в про підозру повідомлено 31 особі.

У цьому році за підозрою у вчиненні корупційних злочинів затримано 6 осіб, з огляду на тяжкість вчинених злочинів в 5 з цих випадків до суду вносилися клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, за результатом розгляду яких вказаним особам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави на суму 198 тис. грн.

Крім цього, щодо 2 осіб судами обрано – домашній арешт, до 9 – особисте зобов’язання, по двом – грошову заставу в сумі 27 тис.грн.

Відсторонено від займаної посади 10 підозрюваних, двох взагалі звільнено.

За результатами розслідування 34 обвинувальні акти направлено до суду стосовно 35 осіб. За направленими до суду обвинувальними актами – 16 про злочини, пов’язані із одержанням неправомірної вигоди, 18 – пов’язані із привласненням та розтратою незначних сум бюджетних коштів (збитки від тисячі до трьох тисяч гривень).

Правопорушення виявлялись у сферах освіти – 8, охорони довкілля 3 та бюджетній системі 21 і одне – земельних відносинах. У вказаних провадженнях до кримінальної відповідальності притягнуто 5 державних службовців 5-7 категорій, сім посадових осіб органів місцевого самоврядування, з яких троє – 4 категорії, четверо 5-7 категорій, по двох працівників ОВС, податкової та митниці, одного військовослужбовця, а також 19 осіб, які виконували організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах приватного права.

За закінченими провадженнями фактів заподіяння збитків на суму майже 52 тис. грн., з яких понад 33 тис. грн. вже відшкодовані, на залишок суми – 18 540 грн. прокурорами заявлено відповідні позови.

На кінець травня 2014 року судами розглянуто 25 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, за результатом розгляду винесено 19 обвинувальних вироків щодо 19 осіб, з яких 6 за угодами про визнання винуватості, у тому числі 3 осіб засуджено до штрафу, 7 до позбавлення волі, ще 9 до обмеження волі. Як додаткову міру покарання у вигляді позбавлення спеціального звання, категорії, рангу призначено 3 особам, ще 18 призначено позбавлення права обіймати посади.

Вимагає покращення діяльність правоохоронців щодо протидії корупції адміністративно-правовими засобами.

Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено і направлено до суду 42 протоколи про корупційні правопорушення. Найбільше – 25 – це конфлікт інтересів, ще 11 – порушення обмеження щодо сумісництва. Судами за вказаний період розглянуто 19 протоколів, за результатами розгляду яких 18 правопорушників притягнуто до адмінвідповідальності у вигляді штрафів.

З числа осіб притягнутих до відповідальності – четверо депутатів сільських рад , 5- посадовці місцевого самоврядування 4-ї та 5-7 категорій та 5 – посадові та службові особи інших органів державної влади. Притягнуто до відповідальності одного посадовця облдержадміністрації за скоєння правопорушення у сфері охорони здоров’я за ст.172-7 КУпАП України (порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів). Із 18 правопорушників із займаних посад звільнено 5 осіб у зв’язку з притягненням до відповідальності за корупційне правопорушення.За 5 місяців поточного року прокурорами районного рівня складено 17 протоколів (проти 4 торічних).

Прокурор області Олег Сидорчук вимагає від підлеглих прокурорів, а також усіх правоохоронців області зосередитись на питанні реальної боротьби з корупцією і притягненні до відповідальності винних. Адже, як він зазначив, що і громадськість, і ми з вами розуміємо, що при наявності в області близько 2 тис. працівників державної прикордонної та митної служби, а також значної кількості працівників податкової служби та судової гілки влади дивним виглядатиме те, що про корупцію у країні не говорить лише лінивий, а по факту притягнутих до відповідальності представників вказаних служб і органів мало. Це ж стосується таких найбільш корумпованих сфер, як охорона здоров’я, використання бюджетних коштів за цільовими державними програмами, охорони надр тощо.

Так, викликає занепокоєння той факт, що при наявності в області 6,5 тисяч державних службовців, працівниками УБОЗ складено тільки два протоколи відносно даної категорії осіб. Дещо покращилась на їх фоні активність УСБУ в області у сфері протидії корупції адміністративно-правовими заходами.

Так, за 5 місяців до суду направлено 13 протоколів про корупційні правопорушення.На завершення учасники наради обговорили спільні заходи, які покликані активізувати боротьбу з корупційними проявами.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області