Василь Ковач: «Події на Сході нашої країни нікого не можуть залишити байдужим»

Минулого тижня народний депутат України працював у своєму виборчому окрузі

Проблемні питання ефективніше вирішувати спільно

Кожного разу під час спілкування із земляками Василь Ілліч наголошував на необхідності проявляти більше активності у розв’язанні повсякденних питань. Потрібно звертатися до нього, до представників місцевих органів влади з проблемами та пропозиціями щодо їх вирішення. Проблеми найефективніше можна вирішувати лише спільними зусиллями, переконаний нардеп.

Василь Ковач провів зустрічі з керівництвом району та обласного центру, під час яких було обговорено стан справ в окрузі, виокремлено питання, над якими триватиме робота у найближчій перспективі. Також народний депутат провів прийоми громадян та відвідав кілька населених пунктів Ужгородщини. Зокрема, Василь Ковач побував в угорськомовному селі Есень. Сільський голова Есеня Ференц Ковач найперше подякував нардепу за сприяння у виділенні селу минулого року субвенції з бюджету для початку будівництва нового дитсадка-ясел. Василь Ілліч особисто навідався до дошкільного закладу, який наразі знаходиться у пристосованих приміщеннях, побував у школі та місцевій амбулаторії. Також нардеп долучився до виїзного прийому громадян, який проводила голова РДА Марія Коваль-Мазюта, поспілкувався з мешканцями села, почув про проблеми, які сьогодні їх найбільше турбують. Крім того, Василь Ковач знову відвідав Ужгородську центральну районну бібліотеку у селі Тийглаш. Нардеп нещодавно допоміг із фінансуванням ремонтних робіт у закладі, тож на цей раз завідувач бібліотекою Валентина Валієва демонструвала вже реконструйовані приміщення. Ну, і як обіцяв Василь Ілліч під час минулого візиту, цього разу приїхав із книгами для поповнення бібліотечного фонду, серед яких, зокрема, твори класиків української та світової літератури.

Більше повноважень, більше відповідальності

Парламентар був присутній і на виїзній колегії Ужгородської РДА у селі Пацканьово, де було обговорено напрямки соціально-економічного розвитку району. Багато уваги приділялося питанням децентралізації влади. Як наголосив під час колегії В.Ковач, передбачається істотне розширення повноважень територіальних громад. За такої системи регіони самі визначатимуть стратегії свого розвитку. Тому у рамках децентралізації влади суттєво зросте відповідальність представників влади перед територіальною громадою. Представникам влади на місцях доведеться серйозніше працювати над вирішенням нагальних проблем людей і пошуком нових джерел наповнення місцевих бюджетів. І до цього потрібно бути готовими. Василь Ковач переконаний, що зустрічі з виборцями, сприяння у вирішенні проблемних питань, донесення інформації про роботу органів державної влади є обов’язком народного депутата України. А зважаючи на те, що основною метою народного депутата України є законотворча діяльність, Василь Ілліч закликав виборців надавати пропозиції для розроблення ним законодавчих ініціатив. Бо у парламенті мають розглядатися ті законопроекти, яких потребує сьогодні суспільство, які спрямовані на покращення життя місцевих громад та звичайних людей.

Суспільство повинно зрозуміти, що йде неоголошена війна

Матеріально-технічне забезпечення військових, які перебувають у зоні АТО чи готуються туди їхати, залишає бажати кращого. У цьому особисто переконався і народний депутат України Василь Ковач, побувавши на базі полігону у селі Оріховиця Ужгородського району. Під час спілкування із мобілізованими закарпатцями парламентар почув чимало скарг на військове керівництво, і варто зазначити, скарги були справедливими. Військовослужбовці демонстрували камуфляжну форму, яку можна викидати вже після другого-третього прання, не кажучи про те, що український солдат у ній – відмінна мішень для терористів. Закуплене нещодавно взуття після першого марш-кидка до крові натерло солдатам ноги і по дорозі назад його довелося зняти. Тобто немає елементарного спорядження та засобів захисту. Незважаючи на все це, у солдатів піднесений бойовий дух, вони всі як один готові захищати свою Батьківщину.

Василь Ковач виділив значну суму коштів для придбання необхідного обмундирування для бійців взводу, який готується до відправки на Схід. Камуфляжну форму, берци, рукавиці, наколінники тощо привезли з однієї із європейських країн: хлопці самі обирали сучасний одяг та взуття, які, за їх інформацією, найкраще підходять для ведення бойових дій у зоні АТО. Крім того, за кошти нардепа днями придбано сотню тактичних окулярів для закарпатських солдатів, які сьогодні захищають нашу державу на Сході. Їх волонтери вже доправили до місць дислокації наших військових.

Придбав нардеп бронежилет та деякі інші речі мобілізованому земляку із Пацканьова, який зараз знаходиться під Донецьком. Дякуючи волонтерам, солдат отримав таке необхідне йому спорядження.

«Суспільство виявилося не готовим до тих реалій, у яких сьогодні живе країна. Багато хто вважає, що ця ситуація їх не стосується, оскільки це десь далеко. Такі думки є неправильними, – каже Василь Ковач. – Кожен сьогодні мусить допомагати армії, хто чим може».

Крім того, В.Ковач звернувся до прем’єр-міністра України та в.о. міністра оборони із депутатським зверненням, у якому просить надати відповідь щодо цільового використання Міністерством оборони України коштів, виділених на українську армію. Василь Ілліч просить від високопосадовців особистого втручання у вирішення ситуації із забезпеченням всім необхідним мобілізованих у зону АТО військовослужбовців, у тому числі із фінансуванням потреб закарпатських військовослужбовців. Ігнорування потреб армії у нинішній ситуації – це не просто недбальство, це – злочин, переконаний парламентар.

Михайло СОЙМА, газета “НЕДІЛЯ