Словаччина визначилася з маршрутом постачання газу до України

Результати підтвердили зацікавленість європейців у використанні транспортного потенціалу Вояни-Ужгород у напрямку України.

Компанія Eustream as, оператор газотранспортної системи Словаччини, у рамках процедури Open Season отримала достатню кількість заявок на використання газопроводу Вояни-Ужгород для організації її роботи, повідомляється на сайті компанії.

“Eustream оцінює результати Open Season як успішні. Результати підтвердили зацікавленість ринку у використанні транспортного потенціалу Вояни-Ужгород у напрямку України”, – йдеться в повідомленні.

“Переконливі результати Open Season підтверджують, що поставки газу з ЄС в Україну – це комерційно привабливий і юридично бездоганний бізнес. Потужний український ринок дуже цікавий європейцям. Немає сумнівів у тому, що словацькі газотранспортні потужності в напрямку України будуть користуватися попитом не тільки по лінії Вояни-Ужгород, а й по одному з чотирьох недозавантажених магістральних газопроводів в пункті Велке Капушани”, – зазначив голова правління “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.

Таким чином, процедуру Open Season завершено, новий пункт з’єднання ГТС Словаччини та України Budince буде запропоновано учасникам ринку для використання на стандартних умовах.

Україна розраховує розпочати реверсні поставки газу з ЄС територією Словаччини (за лінією Вояни-Ужгород) з 1 вересня цього року.

Європейська правда