Після анексії Криму, Південь України та Закарпаття можуть привабити туристів

Чи проміняють українці Грецію, Туреччину або Іспанію на Одесу? Все більше людей подорожують Україною замість поїздок за кордон. Експерти обговорили, як краще розвивати внутрішній туризм.

Українці, що звикли відпочивати за кордоном, тепер намагаються зекономити на літньому відпочинку через зростання курсу валют. Проте геть без відпустки залишатись не хочуть. Віце-президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Новіковський розповів, що відпочинок всередині країни стає популярнішим. За його словами, найчастіше українці їдуть в Одесу.

«В Одесу їдуть відпочивати, адже якщо брати центральну Україну, наприклад, то Одеса розташована на відстані до 500 кілометрів. Є автомобільні шляхи, автобуси, залізничні шляхи. Люди виїжджають і на вікенди до моря і просто прогулятися містом», – додав він.

Олександр Новіковський зазначає, що після анексії Криму, Південь України та Закарпаття можуть привабити туристів. За його словами, українці люблять подорожувати всередині країни самі, без допомоги турфірм. Тож, переконаний Новіковський, слід вирізнятися й покращувати український сервіс, аби кожна курортна зону чимось вирізнялась.

«Цим регіонам потрібно зробити більше івент-заходів. Треба робити якісь централізовані програми, як це робить Львів. Постійно у Львові відбуваються якісь заходи: культурні, історичні, які приваблюють туристів», – зауважив експерт.

Слід будувати більше готелів для туристів середнього класу

Менеджер однієї з українських туристичних компаній Юлія Ісакіна переконана, що українці охочіше відпочиватимуть у своїй державі, якщо буде більше доступних готелів. На її думку, варто орієнтуватись саме на людей із середнім рівнем прибутку.

«В першу чергу, слід розвивати інфраструктуру. Це найбільша біда українського туризму. Треба, щоб було побільше житла середнього рівня, тобто за європейськими мірками – три зірки, щоб це було доступно кожному. Проте і не рівня хостелу», – розповіла Юлія Ісакіна.

За словами Юлії Ісакіної, до окупованого Росією Криму цього літа поїде обмаль українців. Вона розповіла, що лише четверо її клієнтів за останні три місяці розпитували про путівки на півострів.

Усе ж ситуація в Україні та курс валюти вплинули на літні плани українців. Дослідження Київського міжнародного інституту соціології свідчить, що 62% українців не планують їхати у відпустку взагалі. 17% це зроблять, проте ще не вирішили, який саме обрати маршрут. 2% людей усе-таки планують відпочивати в Криму, а 3% – за кордоном.

http://www.radiosvoboda.org/