Ужгородський ресторатор заявляє, що міська влада створює перешкоди для бізнесу

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, під час якої відомий ужгородський підприємець та меценат Роберт Левицький розповів про проблеми підприємництва в місті та непорозуміння, які склалися між владою та ужгородськими підприємцями.

«В Ужгороді на сьогодні є 15 тисяч підприємців. Загалом офіційно працевлаштованих у місті нараховується близько 65 тисяч, з них 25 – у галузі підприємництва. Це більше 40%. Я також є підприємцем і, на мою думку, міська влада мала би приділяти більше уваги питанням якісної роботи з представниками підприємництва. Повинен бути злагоджений механізм роботи у цій сфері, бо зараз у структурі міської ради для діалогу з підприємцями є лише відділи, які займаються наданням дозволів, але немає тих людей, відділів, управлінь, які дійсно співпрацюють із підприємництвом», – сказав Роберт Левицький.

Ресторатор на прикладі своїх підприємств розповів, яким чином влада «співпрацює» із представниками бізнесу та торкнувся ситуації, яка склалася навколо добре відомого в Ужгороді закладу «Ла Буши». «Пересічні ужгородці, відвідувачі наших закладів постійно питають, що діється із «Ла Буши». І в чому суть «беспределу», яким, за словами представників влади, займається наш заклад. Зараз підприємець, який звертається виконавчих органів міської влади – фактично до найнятого працівника – 94-й день не може отримати відповідь на питання», – стверджує Роберт Левицький.

За його словами, співвласники «Ла Буши» вже майже 95 днів чекають на відповідь міськвиконкому щодо погодження тераси закладу на вулиці Корзо. «З лютого ми почали виготовляти дозвільні документи на терасу. Хоч законодавством і не передбачено видачу дозволів на встановлення терас, ми прийняли правила гри міської влади і почали оформляти документи. – розповідає Р. Левицький. – Погодили із міським архітектором паспорт тераси. 8 квітня отримали документи на погодження встановлення тераси, але ми досі не отримали відповідь. Кінцева дата для надання нам відповіді – 9 травня. На сьогодні ми відповідь не отримали».

Ресторатор стверджує, що підприємців ставлять у такі умови, при яких вони змушені «домовлятися», аби вирішити питання: «Але ми не будемо на це йти. Не варто боятися і виймати з кишені 200, 300 чи 500 доларів. Це не наш шлях. Ми подали до суду і суд визнав бездіяльність виконкому у питанні наданні відповіді, прокуратура визнала перевищення обов’язків представників виконавчого комітету. Виконком на це ніяк не реагує, проте продукує у ЗМІ повідомлення, які шкодять репутації закладу і викликають занепокоєнні я питання у наших клієнтів», – пояснює Роберт Левицький.

«Якщо у Віктора Івановича є позиція, то замість того, аби нас звинувачувати, він може звернутися до суду – це інстанція, яка може визначити, хто правий. Складається враження, що виконуючий обов’язки міського голови не зовсім розуміє свою роль і роль підзвітних йому відділів у управлінь», – зазначає підприємець.

Представник власника приміщення на вулиці Корзо, де, власне і розміщений заклад «Ла Буши» Даніелла Геворкян каже: «Процедуру погодження розміщення тераси розпочато ще в лютому, з міським архітектором був узгоджений паспорт тераси, зібрано весь необхідний пакет документів. На підставі цих документів виконком повинен був надати адмінпослугу – погодження встановлення тераси. До сьогодні результату нема. А про рішення виконкому підприємець дізнається з публікацій ЗМІ».

Як стверджує Д. Геврокян, муніципальна поліція склала на «Ла Буши» протокол на самовільне встановлення тераси. Однак підприємець не отримав ні погодження, ні відмову у погодженні: відповіді досі нема. А поки виконком не видає дозвільний документ і ніяк не реагує – підприємець має право надалі здійснювати свою діяльність. «Крім того, я думаю, не тільки у влади, а і у багатьох ужгородців є питання до інших терас. Якщо ж є претензії до підприємця, то як мінімум треба звернутися, направити листа щодо необхідності усунення недоліків», – додала Д. Геворкян.

За словами Роберта Левицького, «Ла Буши» вчора виключно зі ЗМІ довідалося про відмову у вставленні тераси. Однак, разом з тим, сусідам закладу погодження надали: «Тут вже йдеться про вибіркове право», – пояснює підприємець. «Ми прийняли рішення протягом 10 днів збирати інформацію про думку ужгородців щодо нашої тераси»,– додає він.

Представник виконавчого комітету Ужгородської міської ради Наталія Лелекач зазначила, що документи на встановлення тераси комісія розглядала тричі. «Треба було переробити паспорт тераси. Пізніше на виконкомі рішення було відкладено на до вивчення. 24 червня питання знову було винесено на комісію, представника підприємця не було, документи подавалися у такому ж вигляді, без змін.

Крім того, є скарги ужгородців на те, що з бруківки стирчать металеві труби. У вечірній час люди можуть травмуватися. До того ж, існує небезпека, що у разі потреби там не зможе нормально проїхати пожежна чи швидка», – сказала Н. Лелекач. «Представника підприємця у телефонному режимі повідомили про рішення виконкому Погодження було б надане, якби терасу розмістили по фасаду, а не так, як вона є зараз», – додала вона.

Роберт Левицький зазначив, що ширина вулиці Корзо – 14 метрів. Тераса займає 4 метри, а 10 метрів для проїзду автомобіля, у разі необхідності, вистачає: «Я готовий за свій рахунок повозити по Європі представника відділу архітектури, водити по Європі, щоби люди побачили, яким чином там все влаштовано. До того ж, паспорт нашої тераси затверджений архітектором. Однак, виконком визначив, що вона не відповідає вимогам. Ну, якщо позицію міського архітектора виконком готовий помножити на нуль, то для чого тоді взагалі у місті така посада?», – каже ресторатор. «На сьогодні для нас є один варіант – домагатися справедливості через судові інстанції. Хоча, навіть у суд діалогу з міською владою немає: на жодному засіданні представника виконкому не було», – додає Роберт Левицький.

Юрист Юліанна Попп підтверджує: «У першому позові підприємець оскаржував бездіяльність виконкому за не надані відповіді у визначені законом терміни. Суд прийняв постанову і визнав, що виконком у розгляді поданої заяви бездіяв. Другий позов – щодо притягнення директора підприємства до відповідальності за адмінпорушення – самовільне встановлення тераси. Однак, відповіді і відмови нам надано не було. Крім того, є питання щодо визнання неправомірними дій та рішень, що зобов’язують підприємців отримувати такий дозвіл. Суд надасть оцінку діям влади»,– зазначила юрист.
Відтак, представники «Ла Буши» сподіваються на вирішення питання у судовому порядку, оскільки надій на компромісний діалог з владою вже не мають.

https://zakarpatpost.net