На Закарпатті представники різних конфесій активно долучаються до підтримки військових

Питання гуманітарних вантажів та цільове використання благодійних коштів від конфесій, направлених на підтримку матеріально-технічного забезпечення Закарпатського батальйону, також обговорювалося під час засідання ради церков і релігійних організацій при голові Закарпатської ОДА, яке тривало майже дві години.

Очільник області Валерій Лунченко поінформував представників духовенства, що Урядом звільнено отримувачів гуманітарної допомоги від сплати за зберігання на складах митниць вантажів, які визнано гуманітарною допомогою. Ці зміни зумовлені ситуацією, яка склалася ще рік тому, коли вантажі тривалий час не визнавалися «гуманітаркою», а їх власникам на період зберігання на складах нараховувалися непомірні кошти.

«На жаль, сьогодні в митних органах дуже розвинута корупція. Особливо, що стосується гуманітарних вантажів. Нині термін розгляду звернень щодо гуманітарних вантажів складає не більше 8 днів, – повідомив присутніх Валерій Лунченко і додав. – Приємно констатувати, що всі вантажі, які довго не оформлялися на Закарпатті, вже дісталися своїх отримувачів».

Але в разі виникнення будь-яких проблемних питань з розмитнення та оформлення гуманітарної допомоги, голова ОДА наголосив особисто звертатися до нього. Він запевнив, що з даної проблематики тримає руку на пульсі, повідомили «НЕДІЛІ» в управлінні інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

Присутній на зустрічі військовий комісар Закарпатського обласного військового комісаріату Іван Васильцюн подякував священнослужителям за надану допомогу для формувань Збройних Сил України та зміцнення обороноздатності держави.

З гордістю військовослужбовець розповів: «Перші 800 осіб було направлено на Схід. Тоді була потреба в усьому: від одягу, харчів до зброї. Закарпатські хлопці продемонстрували патріотизм, ніхто не покинув ряди армії, а гідно виконували свій обов’язок до кінця. Нині є потреба у мобілізації кваліфікованих військових службовців. Тому ми зараз мобілізуємо тих, хто колись пройшов військовий вишкіл». За його словами, навіть чоловіки, у яких по 5-7 дітей, проявляють патріотизм і записуються у Закарпатський батальйон.

Іван Петрович, користуючись нагодою, подякував єпархіям, які закупили для військових одяг, бронежилети, каски, спальні мішки та медичні набори тощо. На сьогодні на потреби Закарпатського батальйону закумульовано 579 тисяч гривень від громадських організацій, меценатів та благодійників. Ще майже мільйон гривень на днях очікується від профспілок. Ці кошти будуть направлені на придбання необхідних для військових потреб, зокрема індивідуального захисту солдатів.

Наприкінці зустрічі головний військовий комісар Закарпаття попрохав духовенство, аби зверталися до громади не бути байдужими та у міру можливостей  допомагати армії. «Людина, яка не допомагає своїй армії, буде годувати чужу!», – резюмував Іван Васильцюн.

http://nedilya.net