Європарламент у резолюції засудив Росію і підтримав Україну

Депутати асамблеї ЄС згадали про Донбас, анексований Крим і військовополонену льотчицю Надію Савченко.

 

Європейський парламент прийняв у четвер, 17 липня, на пленарній сесії в Страсбурзі резолюцію щодо України, в якій висловлюється підтримка Києву і міститься засудження дій Росії.

У документі вітається нещодавнє підписання частини угоди про асоціацію та вільну торгівлю між ЄС і Україною. Депутати також привітали рішення Брюсселя негайно почати тимчасове виконання цього документа і закликали до його якнайшвидшої ратифікації. Європарламент підтримує мирний план президента України Петра Порошенка як “основний шанс на деескалацію і встановлення миру”. Він “підтримує рішучі дії президента щодо забезпечення цілісності, суверенітету і територіальної цілісності України”.

Водночас Європарламент заявляє, що Росія бере участь у військових діях і військових поставках, закликає її виконувати міжнародні зобов’язання, сприяти реальним мирним переговорам і використовувати свій вплив для припинення будь-якого насильства. Депутати асамблеї ЄС “підтверджують право на самооборону”, нагадують, що “міжнародне співтовариство підтримує єдність, суверенітет і територіальну цілісність України”. Вони засуджують “російську агресію в Криму”, відкидають російську політику “факту, який відбувся” у міжнародних відносинах, “вважають приєднання Криму незаконним, відмовляються визнати російське де факто правління на півострові, вітають рішення ЄС заборонити імпорт товарів із Криму і Севастополя”.

Засуджуючи подальше кровопролиття на Сході України, Європарламент “вітає добру волю, виявлену українською стороною в односторонньому припиненні вогню, і шкодує про те, що повстанці і найманці відмовилися наслідувати цей приклад”. Європарламент закликає Росію “зі справжньою рішучістю підтримати мирний план (Порошенка, – ред.), вжити заходів для ефективного контролю своїх кордонів з Україною, зупинити подальше проникнення через нього членів незаконних збройних формувань, зброї і бойової техніки, припинити ворожі дії та інфільтрацію, негайно скоротити чисельність своїх військ біля кордону з Україною, відвести їх від кордону, використовувати свою владу над повстанцями і найманцями, щоб змусити їх дотримуватися припинення вогню, скласти зброю і вийти назад в Росію через коридор для відступу, як це передбачено мирним планом Порошенка”…

Європарламент висловлює жаль у зв’язку із затриманням російською владою української льотчиці Надії Савченко, вимагає негайного звільнення всіх заручників, які утримуються в Україні або в Росії.

http://tsn.ua