Неврологи навчилися виявляти потенційних алкоголіків серед підлітків

У провідному науковому журналі Nature були опубліковані результати дослідження, в ході якого неврологи визначили критерії, за якими з точністю 70% можна визначити, чи стане підліток алкоголіком

Вчені з Дублінського університетського коледжу (Ірландія) і Вермонтського університету (США) проаналізували структуру мозку, показники його активності, рівень IQ, когнітивні функції, особистісні особливості і проби крові 2.400 чотирнадцятирічних підлітків у восьми різних точках по всій Європі.

Дослідники також використовували дані, отримані в 2012 році в результатах дослідження інших учасників, схильних до випивки, вони перевірили методи, за допомогою яких намагалися передбачити, хто з підлітків може пристраститися до алкоголю. Достовірність прогнозів виявилася високою, а методи прогнозу виправдали себе і для нової групи підлітків. У результаті вчені змогли скласти список факторів, що сприяють розвитку алкоголізму.

Серед них неврологи виділяють прагнення до пошуку гострих відчуттів, несумлінність, вживання наркотиків членами сім’ї, імпульсивність і переживання стресових подій. Фахівці також відзначають, що навіть одноразове вживання алкоголю у віці 14 років виявилося потужним фактором розвитку алкоголізму. Крім цього, неврологи звернули увагу на будову мозку: зниження обсягу сірої речовини і переважання білого виступає предиктором залежності від спиртного.

Вчені сподіваються, що їх результати допоможуть розробити конкретні заходи, що дозволяють виявляти групу ризику і запобігати випадкам зловживання психоактивними речовинами серед підлітків. В ході подальшої роботи неврологи планують з’ясувати роль факторів навколишнього середовища, таких як куріння і психо-соціальний стрес, а також навчитися передбачати розвиток залежності від марихуани.

 http://health.unian.ua