20 липня – цей день в історії України та світу

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1653 – російські посли прибули до Чигирина і оголосили гетьману Б. Хмельницькому про згоду російського царя взяти під своє заступництво запорізьке козацтво.

1893 – в Російській імперії влада ввела монополію на продаж вина – “винна монополія” (“казенна продаж питей”).

1917 – зареєстрована торгова марка з виробництва автомобілів, двигунів і навіть велосипедів “BMW” (в даний час відомий на весь світ концерн з виробництва машин, задає тон у всій галузі).

1920 – Червона армія зайняла Вільнюс, сталося це в рамках війни з Польщею.

1924 – відзначається Міжнародний день шахів, так як в цей день у Парижі була заснована Міжнародна шахова федерація – FIDE.

1936 – Туреччина ратифікувала Конвенцію Монтре і отримала під свою юрисдикцію протоки Дарданелли і Босфор з умовою дотримуватися норм міжнародного морського права.

1941 – пройшла реорганізація в органах безпеки СРСР – НКДБ і НКВС були об’єднані в єдиний Наркомат внутрішніх справ.

1944 – кульмінація “змови генералів” (у числі змовників були офіцери з вермахту і абверу) – невдалий замах на життя Адольфа Гітлера.

1969 – американська космічна програма з висадки на Місяць закінчується успіхом – апарат “Аполлон-11” здійснив першу в історії пілотовану посадку на супутник Землі.

1974 – турецькі війська вторглися на Кіпр (в даний час на острові дві держави: Республіка Кіпр і невизнана міжнародним співтовариством Турецька Республіка Північного Кіпру).

20 липня народились:

1304 – один з найвидатніших діячів італійського Ренесансу, учень монаха-єретика Варлаама Калабрійського, Франческо Петрарка.

1804 – англійський зоолог і палеонтолог, послідовник ліннєєвський традицій в сучасній біології, першим вжив слово “динозавр”, Сер Річард Оуен.

1822 – австрійський біолог і ботанік Грегор Іоганн Мендель (заклав основи генетики, відкрив закономірності спадковості моногенних ознак – отримали назву Закони Менделя).

1847 – німецький художник і графік, один з головних представників імпресіонізму Макс Ліберман.

1880 – німецький філософ і письменник Герман Кайзерлінг.

1882 – німецький філософ, основоположник критичної (або нової) онтології Микола Гартман.

1888 – лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини, відкрив стрептоміцин, Абрахам Зельман Ваксман.

1919 – новозеландський альпініст, перший підкорювач Евересту, лицар ордена Британської імперії Едмунд Хілларі.

1930 – телеведучий, автор і виконавець пісень Олег Анофрієв.

1963 – російський фігурист, в даний час тренер з фігурного катання та учасник різних телешоу, Олександр В’ячеславович Жулин.

http://www.parta.com.ua