Олександр Кеменяш: «Люстрація – це постійний процес, а не одноразова акція»

Після перемоги Майдану і ганебної втечі банди Януковича до Москви в країні різко відчувається потреба в нових політиках та лідерах, не заплямованих корупційними схемами та співпрацею зі злочинною владою.

Найбільша партія, яка від початку була в опозиції до режиму Януковича, – «Батьківщина», – наразі стала провладною силою і делегувала чи не найбільше своїх активістів до виконавчих органів різних рівнів, починаючи від Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і закінчуючи головами районних адміністрацій.

Однак, саме з фракції «Батьківщини» у Верховній Раді свого часу перебігло найбільше «тушок» до більшості Януковича, крім того, в місцевих радах, в тому числі й на Закарпатті, були випадки «тушкування», коли депутати, що пройшли за списками від партії ВО «Батьківщина», голосували разом із депутатами від Партії Регіонів. Отже, про те, чи проходить процес очищення та люстрації в самій партії, ми запитали голову Закарпатської обласної організації партії ВО «Батьківщина» Олександра Кеменяша.

– Олександре Михайловичу, Ваших однопартійців на Закарпатті теж нерідко звинувачували у співпраці з провладними силами, де зараз ці люди? Як відомо, Юлія Тимошенко висловилася за люстрацію в самій «Батьківщині».

– «Батьківщина» зараз є найбільшою політичною партією країни з реальними, а не приписаними для солідності членами партії. З-поміж тисяч людей, звичайно ж, трапляються випадкові, або такі, що приходять до партії задля якоїсь своєї мети, яка для них важливіша, ніж загальні ідеї та громадська діяльність. Нещодавно партія відзначила 15 років свого існування. У Закарпатській організації є партійці з 14-річним стажем, але були й такі, які не затрималися навіть на півроку. Щодо люстрації, то на рівні країни цей процес наразі пробуксовує. Ми маємо Єгора Соболєва на посаді голови люстраційного комітету при Кабміні, але не маємо законодавчої бази. Думаю, Юлія Володимирівна, говорячи про необхідність здійснення люстрації в лавах «Батьківщини», мала на увазі її моральний аспект. На рівні партії все значно простіше, є Статут, в якому чітко прописано, як слід вчинити з тим, хто грубо порушує партійну дисципліну. Найбільших порушників просто виключають із партії. Відтак, партійна люстрація – це постійний процес, а не одноразова акція.

– То скількох осіб ви виключили з партії за «тушкування» чи інші дії, що суперечать статуту?

– За останні декілька років у Закарпатській «Батьківщині» виключено з партії близько шестисот осіб, які тим чи іншим чином скомпрометували нашу політичну силу, в тому числі – й депутатів місцевих рад. Але лави партії постійно поповнюються новими людьми, тож я впевнений, що на майбутніх виборах «Батьківщина» займе гідне місце.

Іван КОЛОДІЙ, газета “НЕДІЛЯ