22 липня – цей день в історії України та світу

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1099 – хрестоносці утворили Єрусалимське королівство, Готфрід Бульйонський був обраний його головою.

1918 – щоб запобігти потрясіння в економіці Росії, Раднарком випустив декрет про боротьбу зі спекуляцією.

1921 – український письменник Остап Вишня опублікував у газеті “Селянська правда” свій перший фейлетон.

1927 – святкує свій день народження флагман італійського футболу клуб “Рома”.

1944 – засновано Міжнародний валютний фонд (кредитна організація при ООН, що надає грошові кошти країнам, що розвиваються при дефіциті державного бюджету, в обмін на виконання певних вимог).

1946 – був схвалений і прийнятий Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), дана подія відбулася на Міжнародній конференції охорони здоров’я (Нью-Йорк, 19-22 липня).

1959 – перший виліт пасажирського літака Ан-10, в його конструюванні брав безпосередню участь Олег Костянтинович Антонов (в конструкції були допущені деякі неточності, що призвело до кількох катастроф).

1986 – в британських державних школах скасовані тілесні покарання, відповідне рішення ухвалила палата громад англійського парламенту.

1997 – православна церква не може домогтися преференцій у Росії, так як Президент Борис Єльцин у цей день блокував ухвалення закону про релігії, що давав православному духовенству певні привілеї.

2011 – національна трагедія в Норвегії: вибух в Осло біля будівлі норвезького уряду (8 осіб загинули, безліч поранених) і стрілянина в молодіжному таборі на острові Утейя (68 осіб вбито і багато поранено).

22 липня народились:

1596 – перший цар з роду Романових, Михайло Федорович Романов (династія Романових правила в Росії впродовж більше 300 років).

1713 – відомий французький архітектор Жак-Жермен Суффле (побудував церкву Сент-Женев’єв у Парижі, яка пізніше стала усипальницею видатних людей Франції).

1795 – французький математик, Габріель Ламі (розробив загальну теорію криволінійних координат).

1854 – знаменита українська актриса Марія Заньковецька (похована на Байковому кладовищі в Києві).

1887 – німецький фізик, лауреат Нобелівської премії 1925 Густав Герц.

1891 – український байкар і публіцист, Сергій Пилипенко (був розстріляний під час проведення репресій більшовиками серед інтелегенції на Україні).

1895 – геніальний радянський авіаконструктор, творець реактивних літаків Су, Павло Осипович Сухий.

1947 – американський кіноактор Денні Гловер (став відомим завдяки виконанню однієї з головних ролей у стрічці “Смертельна зброя”, там же брав участь ще один актор Денні Гловер).

1962 – талановитий український художник Віктор Дейсун.

1966 – російський актор і навіть священик, зірка знаменитого комедійного серіалу “Інтерни”, Іван Охлобистін.

http://www.parta.com.ua