Закарпатці можуть отримати знижку на комунальні послуги

Для цього потрібно звернутись до органів соціального захисту населення.

В умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, крім звичного нарахування субсидій, уряд прийняв рішення про введення нового виду допомоги, який дозволяє компенсувати підвищення тарифів на газ, теплопостачання та гарячу воду для малозабезпечених родин.

Як розповів директор Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Віктор Мацола, прийом документів на оформлення даного виду допомоги вже розпочато з 1 липня. І хоча опалювальний сезон ще не почався, закарпатці поки не поспішають до органів соціального захисту населення.

«Поряд з нововведеним видом державної допомоги, – компенсацією додаткових витрат на оплату газо- і теплопостачання та гарячого водопостачання, – продовжує діяти Програма житлових субсидій», – зазначає Віктор Васильович.

«У порядку їх призначення існує ряд відмінностей. Так, при оформленні компенсації не враховується майновий стан сім’ї, як це відбувається при призначенні житлової субсидії, зокрема: наявність у володінні (користуванні) більш ніж одного житлового приміщення, більш ніж двох транспортних засобів; здача в найм або оренду житлового приміщення; наявність додаткових не задекларованих джерел для існування; купівля майна, товарів, оплата послуг на суму понад 10 прожиткових мінімумів», – консультує посадовець.

До речі, за призначенням компенсації може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована у помешканні, а не лише власник (співвласник) житла. Для прийняття рішення щодо її надання враховується кількість осіб, які зреєстровані у квартирі (будинку), але можуть там і не проживати.

«Право на компенсацію мають сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід не перевищує прожиткового мінімуму для родини. Прожитковий мінімум становить: для працездатних осіб – 1218 гривень, для непрацездатних (пенсіонерів чи інвалідів) – 949 гривень, для дітей віком до 6 років – 1032 гривні, від 6 до 18 років – 1286 гривень», – уточнює Віктор Васильович.

Правом на призначення субсидії можуть скористатися сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує обсяг визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу: 15% або 10% (для непрацездатних громадян) середньомісячного сукупного доходу сім’ї», – резюмує Віктор Мацола.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА