Чому УжНУ – найкращий вибір для закарпатського абітурієнта?

Кажуть, що для розвитку власних ідей, вподобань, талантів тут є всі можливості.

Вже за кілька днів завершиться прийом документів закінчиться (24 липня для тих, хто має право складати вступні випробування (екзамени, творчі конкурси, співбесіди), для інших – 1 серпня) до найбільшого вузу Закарпаття – УжНУ.

Літо – сезон відпусток та вступу у вищі навчальні заклади. Гаряча пора для всіх, а особливо для тих, хто обирає, куди ж податись вчитись. Серед великої кількості університетів, інститутів легко загубитись, а відтак, зрозуміти, що поступив не туди, коли вже занадто пізно. В Закарпатті є один, класичний вуз, де не тільки якісне навчання, але й фундаментальна наука.

Що таке УжНУ?

Перший вуз краю, що пройшов тривалий шлях становлення, в 1945 році починав своє існування з 4 факультетів. Зараз в складі УжНУ – 26 факультетів та інститутів, Природничо- гуманітарний коледж, а кількість напрямів підготовки та спеціальностей з кожним роком зростає. Загалом, за час свого існування університет підготував майже 70 тисяч фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст” та “магістр”. Ужгородський національний – не лише найбільший навчальний заклад, але й найбільша за кількістю співробітників установа Закарпаття. Загалом, в ньому навчається більше 15 тисяч студентів, а їх підготовку ведуть понад 1200 науково-педагогічних працівників.

У сучасному світі, авторитет та рейтинг будь якого вищого начального закладу у значній мірі визначаються науковими досягненнями цього закладу. Наукова школа УжНУ формувалася протягом десятиліть. Зараз вуз, цілком заслужено, займає одне з перших місць серед навчальних закладів Західної України та Карпатського регіону. До прикладу, університет займає третє місце за кількістю ліцензійних договорів серед класичних вишів України, 5 місце за кількістю наукових публікацій, 10 місце серед вишів країни за індексом публікацій та цитувань в міжнародній науковій базі даних Scopus.

Ужгородський університет веде співпрацю з 83 університетами з різних країн, зокрема з такими, як Карлів університет, Технічний університет у м.Прага (Чехія), Університет Корвіна, Університет держави і права ім. Л.Кошута (Угорщина), Кошицький університет ім. П.Й.Шафарика, Університет ім. Я.А.Коменського (Словаччина), Університет м. Орадеа, Клузький університет м. Бабеш-Бояї (Румунія), Інститут германістики Університету м. Ландау, Університет Регенсбургу (Німеччина), Асоціація гомеопатичної медицини м. Рим(Італія), Загребський університет (Хорватія) та ін.

Що тобі дає навчання в УжНУ?

Якісна освіта. Серйозна освіта та наука не постають на рівному місці і за короткий час. За 69 років в Університеті виробилася власна школа викладання, наукові та освітні традиції. “Кадри вирішують все” – а власними працівниками УжНУ може пишатися. В університеті працює 167 докторів наук, професорів, 717 кандидатів наук, доцентів. Тільки протягом останніх 5 років науковці УжНУ видали 185 монографій, 15 підручників з грифом МОН України, 276 навчальних посібників, з них 37 – з грифом МОН України. Результат – успіхи студентів на наукових конференціях, залучення до грантових проектів, як міжнародних, так і українських. З останніх новин – 25 червня 2014 року четверо студентів медичного факультету стали переможцями національної стипендіальної програми підтримки талановитої молоді «Завтра.UA»

Загалом, УжНУ навчає фахівців за 47 спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст” та 41-ю спеціальностями кваліфікаційного рівня “магістр”.

Університет має унікальну, найбільшу в регіоні бібліотеку, яка нараховує більше півтора мільйона видань, серед них – колекцію першодруків, що побачили світ до 1500 року. В бібліотеці діє електронний каталог, електронна бібліотека, інтернет-центр та Wi-Fi зона.

Стажування. Часи “залізної завіси” давно минули, те, що колись було мрією – наприклад, прямі контакти із західноєвропейськими чи американськими університетами – стало реальністю. Університет є включеним до загальноєвропейського наукового простору, активно залучає своїх студентів до міжнародної співпраці та стажування за кордоном. Студенти УжНУ мають змогу проходити навчання у провідних вишах Словаччини та Угорщини, Польщі (Пряшівський університет, Університет ім. Етвеша Лоранда, Дебреценський університет, Поморська академія). Наразі, за українсько-словацькою програмою подвійних дипломів з Центральноєвропйським університетом у м. Скаліца навчаються 46 студентів. Щороку студенти УжНУ проходять практику за кордоном – у Словаччині, Німеччині та Туреччині. Наші студенти мають можливість брати участь у міжнародних студентських школах, тренінгах, ставати степендіатами та вигравати грантові програми (стипендійна програма академічних обмінів iмені Фулбрайта (США), Стипендії Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері для українських випускників (Німеччина), Літня міжнародна школа у Вільнюсі (Литва) та багато інших.

Особистісний вимір. Навчання в Університеті – нова якість життя та новий етап у становленні особистості. Для розвитку власних ідей, вподобань, талантів тут є всі можливості. Студенти активно долучаються до громадської роботи, університет живе творчим життям: відбуваються концерти, літературні читання, мистецькі перфоманси, спортивні події, а їх ініціаторами та рушійною енергією є студенти. Кажуть, університетські роки – найкращі. Мабуть це дійсно так. Вступ до університету – це вступ у велику сім’ю однодумців, змога разом з ним відчути справжній смак студентського життя, знайти справжніх друзів, та, можливо, кохання на все життя.

Прийом документів та контакти УжНУ

З 11 липня в УжНУ стартує прийом заяв від вступників на перший курс університету та коледжу у паперовій та електронній формі. Приймальна комісія традиційно працює в учбово-лабораторному корпусі УжНУ за адресою: вул. Університетська, 14. Прийом документів закінчиться 24 липня для тих, хто має право складати вступні випробування (екзамени, творчі конкурси, співбесіди), для інших – 1 серпня . Останні новини, про вступну кампанію, та корисну інформацію для абітурієнтів можна знайти на офіційному сайті університету – http://www.uzhnu.edu.ua