Яка на закарпатті ситуація з дітьми-сиротами?

Про це відзвітувалася керівник служби у справах дітей Світлана Якімеліна

Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту таких діток у Закарпатській області розповіла керівник служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна.

Нині у краї проживає 2368 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Як зазначає Світлана Степанівна, у Закарпатті зменшується кількість дітей, які набувають правового статусу сиріт, позбавлених батьківського піклування. Так, якщо у 2010 році такий статус отримали 595 дітей, у 2011 – 459, у 2012 – 421, у 2013 року – 365, то впродовж І півріччя 2014 їх кількість становить 199 осіб.

1897 дітей зазначеної категорії, а це 80,1% від загальної кількості, охоплено сімейними формами виховання. З них: перебуває під опікою/піклуванням та проживає у сім’ях громадян 1520 дітей і 377 діток знаходяться на вихованні у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях.

«Впродовж І півріччя 2014 року в області набуло правового статусу 199 дітей, у тому числі 65 – дітей-сиріт, 134 – дітей, позбавлених батьківського піклування. З них до сімейних форм виховання влаштовано 138 дітей, у т.ч. 106 дітей – влаштовані під опіку або піклування, 6 – усиновлено, 6 – влаштовано у прийомну сім’ю та дитячі будинки сімейного типу, ще 20 дітей тимчасово влаштовані в сім’ї громадян (майбутніх опікунів)», – розповідає Світлана Якімеліна.

Загалом до сімейних форм виховання з початку ц.р. влаштовано 200 дітей, у тому числі усиновлено 37, влаштовано під опіку/піклування – 132, до ПС/ДБСТ – 8, повернуто на виховання до батьків – 23. Ще 20 дітей влаштовано до тимчасової форми у сім’ї громадян.

Наостанок керівник служби додала: «Спільно з журналістами Магнолії-ТВ для центральних телеканалів ми підготували відеосюжети про дітей, котрі чекають на усиновлення. Завдяки налагодженій тісній співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Магнолія», служба у справах дітей Закарпатської ОДА інформує про дітей, які можуть бути усиновлені, для розміщення її на Всеукраїнському національному порталі «www.sirotstvy.net».

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА