У «чорному списку» ЄС – троє «давніх знайомих» Путіна

Як зазначається в Офіційному журналі ЄС, санкції у вигляді заборони на в’їзд та замороження активів будуть застосовані до Аркадія Ротенберга, який є давнім знайомим президента Путіна та його спаринг-партнером по дзюдо.

«Він заробив свої статки під час перебування у владі президента Путіна, сприяє російським особам, які приймають рішення в укладанні важливих контрактів з російською державою чи державними підприємствами. Його компанії отримали декілька вигідних контрактів на підготовку сочинської Олімпіади», – зазначається в журналі.

Другим «близьким знайомим» виявився Юрій Ковальчук. «Він є одним із засновників так званої Озеро Дача, кооперативу, що об’єднує впливову групу осіб в оточенні президента Путіна. Він отримує вигоду зі своїх зв’язків з російськими особами, що приймають рішення, є головою і найбільшим акціонером Банку Росія, в якому до 2013 року він володів близько 38%. Цей банк вважається персональним банком високих посадових осіб Російської Федерації», – стверджує Офіційний журнал.

Третій – Микола Шамалов. Він також є співзасновником Озеро Дача та отримує вигоду зі зв’язків з російськими особами, що приймають рішення. Він є другим за величиною акціонером Банку Росія, в якому до 2013 року володів близько 10%.

До списку занесений і перший заступник начальника штабу Адміністрації Президента Олексій Громов, який відповідає за інструктаж російських ЗМІ щодо сприятливого висвітлення сепаратистів в Україні та приєднання Криму.

З сепаратистів до списку потрапили Оксана Чигирина, яка є прес-секретарем так званої «народної Луганської республіки», Борис Литвинов, який є головою Верховної Ради так званої «народної Донецької республіки», Серій Абісов, який займає посаду так званого міністра внутрішніх справ Криму та Костянтин Малафєєв, який має тісні зв’язки з українськими сепаратистами на сході України та Криму.

З компаній до списку увійшли ОАО «Концерн ПВО «Алмаз-Антей», Добро лет, та Російський національний комерційний банк.

http://www.unian.ua