Закарпатців закликають бути обережнішими на воді

На Закарпатті є лише 13 місць масового відпочинку на воді, а паспортизацію, згідно з актами про обстеження дна аквато пройшли тільки 4 водні об’єкти.

Під час спеки люди масово поспішають на відпочинок біля водоймищ. Звісно, ніхто не заперечує, що вода – чудодійний засіб для оздоровлення організму. Це природно, що краяни та гості Закарпаття доведені духотою до знемоги, масово шукають порятунку на воді.

Проблема в іншому. Часто-густо під час такого відпочинку люди забувають про елементарні правила безпеки. Платити ж за таку легковажність доводиться різноманітними травмами, а інколи й власним життям. На жаль, чимало трагедій на воді стається з дітьми. Передусім – це наслідок неуважності дорослих. Занадто часто наші діти на канікулярний період залишаються без догляду старших. Каяття звісно потім приходить, та вже нема вороття. Цьому підтвердження – сумна статистика. З початку року на водних об’єктах краю вже загинуло 17 людей. Серед них 3 дитини.

«Перед рятувальниками, передусім, стоїть завдання попередження нещасних випадків на водних об`єктах. Для цього робиться чимало. Так, Управлінням ДСНС України у Закарпатській області здійснюються обстеження водних об’єктів (згідно із заявками) та перевірки місць масового відпочинку. На жаль, мають місце ряд недоліків, які суттєво позначаються на рівні безпеки здоров’я та життя громадян. Зокрема, сезонні рятувальні пости неналежно обладнані. А громадські рятувальники цих постів не вчасно проходять щорічну підготовку (перепідготовку), в тому числі з питань надання первинної (долікарської) допомоги. Також недостатньою є робота щодо встановлення попереджувальних щитів та плакатів у місцях, де купання заборонене. Важливо наголосити, що на об’єктах масового відпочинку на воді, які пройшли визначену чинним законодавством процедуру, практично люди не гинуть», – коментує ситуацію заступник начальника У ДСНС України у Закарпатській області Андрій Сікора.

Слід також сказати й про низький рівень знань правил поводження на воді, як складової особистої безпеки, серед громадян. Зокрема, вже в поточному році відомі факти загибелі громадян на воді через вживання алкогольних напоїв, нехтування елементарними правилами безпеки та відсутності належного нагляду дорослих за дітьми. Зважаючи на зазначене, Управління ДСНС України у Закарпатській області постійно вживає заходи щодо поширення знань правил поводження на воді, залучаючи до цього можливості радіо, телевізійних каналів друкованих видань та електронних ЗМІ. Окрім цього широко використовуються можливості соціальної реклами на регіональних телеканалах та у місцях з масовим перебуванням людей.

«Складається враження, що безпекою на водних об’єктах переймається лише обласна влада на пару з підрозділами ДСНС. Так, згідно з відповідним розпорядженням голови Закарпатської облдержадміністрації, до початку літнього сезону райдержадміністрації та міськвиконкоми мали створити комісії, які б визначили зони відпочинку й рибної ловлі, а головне – здійснили належний облік та паспортизацію місць масового відпочинку на воді. Вони ж повинні забезпечити роботу сезонних рятувальних постів, обладнати їх відповідними засобами надання першої медичної допомоги у місцях масового відпочинку. Про цей комплекс заходів говориться з року в рік. На цьому акцентувалася увага в травні поточного року на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатської облдержадміністрації. А реальна картина щодо облаштування зон відпочинку на воді, на жаль, роками залишається невтішною.

Місцеві органи влади та самоврядування не приділяють даному питанню достатньої уваги, адже на даний час задовільною можна вважати ситуацію тільки у Берегівському, Виноградівському, Хустському та Тячівському районах. Отож люди вимушені купатися у непристосованих до цього місцях.

Зараз в області, відповідно до рішень райдержадміністрацій і міськвиконкомів, обліковано лише 13 місць масового відпочинку на воді, а паспортизацію, згідно з актами про обстеження дна акваторії водного об’єкту, пройшли тільки ТОВ «Бумеранг» с. Дийда та ПП «Берег-Тур» с. Великі Береги Берегівського району, «Сілоамські купальні» с. Шаян Хустського району та ГРК «Чорна гора» м. Виноградів.

Отож, як бачимо, бажаючих вкладати гроші в безпеку відпочиваючих одиниці. Це значить, що переважна більшість мешканців та гостей Закарпаття і цього літа приречена насолоджуватись водними процедурами не в місцях організованого відпочинку, а «дикунами», – підсумовує заступник начальника У ДСНС України у Закарпатській області.

У ДСНС України у Закарпатській області