Ужгородський школяр відвідає штаб-квартиру Google

13-річний мешканець Ужгорода створив мікроскоп, якого ще не бачив світ!

У фінал конкурсу наукових проектів серед молоді Google Science Fair потрапив український школяр – 13-річний Марк Дробнич з Ужгорода, учень хіміко-біологічного класу Ужгородської гімназії. Його проект «Шкільний презентаційний мікроскоп з віддаленим управлінням» потрапив в число 15 проектів з усього світу, які журі відібрали для фіналу.

Ідея народилася у Марка, коли він дізнався, що в багатьох українських школах немає мікроскопів для вивчення біології. Свою версію мікроскопа він побудував за допомогою наборів LEGO Technik і LEGO Mindstorm EV3. За словами Марка, його завжди захоплював навколишній світ і конструктори (перший йому подарували на три роки).

«Одного разу, відпочиваючи на канікулах я набрав у ставку води і вирішив заглянути в «цей прихований світ». Мікроскопа у мене не було, але я в інтернеті побачив як можна зробити мікроскоп із звичайної веб-камери», – розповідає він.

За допомогою створеного Марком мікроскопа можна розглядати об’єкти аж до бактерій, передавати зображення на екран комп’ютера, проектор і віддалений комп’ютер за допомогою Google Hangouts, управляти мікроскопом за допомогою Android-додатків (деталі про проект можна прочитати тут).

Конкурс Google Science Fair проводиться щороку. У вересні фіналісти поїдуть в штаб-квартина Google в Маунтін-В’ю, Каліфорнія. Там вони представлять свої проекти суддям, конкурс буде йти у вікових категоріях 13-14 років, 15-16 років і 17-18 років.

Головний приз: грант $ 50 000 на навчання, десятиденна поїздка на Галапагоські острови в складі експедиції National Geographic, можливість побувати на космодромі Virgin Galactic і багато іншого.

Цього року інтернет-користувачі також можуть голосувати за проекти. Голосування стартує 1 вересня, його переможець отримає приз глядацьких симпатій.

Аin.ua