Психологічну діагностику проводять в Закарпатській УВП

5 серпня в Закарпатській установі виконання покарань (№9) відбувся черговий сеанс з психології з неповнолітніми засудженими.

Його провела психолог установи Едіна Лешо. Вона працює із засудженими та ув’язненими за різними методиками. До осіб, які утримуються в установі методика підбирається в індивідуальній формі, чи то до неповнолітніх, або ув’язнених жінок, або засуджених до довічного позбавлення волі.

Що стосується методики «Діагностика депресії Зунге», то депресивні прояви охоплюють широке коло феноменів. Під емоційним компонентом депресії розуміється сумний настрій, втрата інтересів, відчуття безвихіддя, думки про власну вину. У розумовій сфері депресія характеризується уповільненням асоціативного процесу, ускладненням концентрації уваги, відчуттям безпорадності і нездатністю до роботи. Тілесні симптоми включають розлади сну, апетиту, зниження статевого потягу, головні болі, болі в животі та розлади травлення. Взагалі депресію характеризують як психічне захворювання, яке виникає після негативних подій в житті людини, але часто розвивається без якої-небудь видимої причини. Тому в установах виконання покарань такі депресії трапляються дуже часто. Наразі психологом проводяться профілактичні бесіди, аналізуються причини, наслідки вчинених правопорушень та їх вплив на подальше життя ув’язнених.

Метою проведення діагностик є визначення психологічної стійкості ув’язнених, рівень їхньої адаптації до замкнутого простору та суїцидальних нахилів. За результатами діагностик психолог Едіна Лешо проводить психокорекційну роботу з ув’язненими, допомагає усвідомити хибність обраного життєвого шляху, обґрунтовує його безперспективність та подає приклади альтернативних шляхів перебування в соціумі.

Загалом, робота психолога в установі дуже потрібна. Адже, людині, яка потрапила за грати вона допомагає розібратись в своєму внутрішньому світі, знайти мотивацію для виходу з депресії, усвідомивши скоєне, повернутися в суспільство повноцінним громадянином.

Прес-служба відділу ДПтС України в Закарпатській області