Спілка журналістів закликає європейських колег бойкотувати з’їзд у Москві

Секретаріат Національної спілки журналістів України та Комітет Незалежної медіа-профспілки України  заявляють про неприпустимість проведення зборів Європейської федерації журналістів у Москві  і закликають змінити місце проведення або бойкотувати цей захід. Про це йдеться у спільній заяві двох організацій.

Представники НСЖУ і НМПУ зазначають, що не згодні брати участь у заході, який буде використаний для пропаганди агресивної війни і підтримки тероризму. Як наголошують медіа-організації, вся логіка дій влади Російської Федерації доводить, що вона не збирається рахуватися ні з чиєю думкою. Тому спроба виправдати проведення європейського журналістського форуму підтримкою незалежних журналістів апріорі приречена на провал.

«Ми завжди підтримаємо незалежних російських журналістів і Спілку журналістів Росії у питаннях захисту російських журналістів, але не владу Російської Федерації, яка повністю контролює інформаційний простір країни. Влада Російської Федерації використає проведення будь-якого міжнародного заходу, так само, як і Гітлер використав Олімпіаду-36 — з пропагандистською метою, а всіх незгодних з таким «використанням» чекає доля українського журналіста Євгена Агаркова, який за свою професійну діяльність був заарештований, оштрафований та «видворений з Росії», але виїхати з території Російської Федерації зміг тільки після міжнародного втручання», — пояснюють свою позицію НСЖУ та НМПУ.

Вони наголошують, що ніхто не може гарантувати безпеку журналістам на території держави-агресора.

Вони сподіваються, що до їхнього бойкоту приєднаються журналістські організації-члени ЄФЖ, принаймні з тих країни, чиїх громадян було вбито на борту малазійського літака. «На нашу думку, кращою солідарною підтримкою європейськими журналістами своїх українських і російських колег було б дати зрозуміти диктатору, що Європа єдина в очікуванні припинення агресивних дій і готова боротися за свої цінності», — йдеться у заяві.