10 серпня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

258 – архідиякон римської християнської громади Святий Лаврентій під час гонінь, влаштованих імператором Валеріаном, був спалений в Римі на повільному вогні.

1498 – італійський дослідник на англійській службі Джон Кабот отримав нагороду в 10 фунтів за відкриття Канади від свого сюзерена.

1500 – португальський мореплавець Діогу Діаш відкриває острів Мадагаскар.

1539 – французький король Франциск I замінив латинську мову на французьку як державну.

1792 – революціонери беруть штурмом палац Тюїльрі, проводять арешт короля Людовика XVI – і це тільки початок Великої Французької революції.

1809 – Еквадор оголосив про незалежність і відколовся від Іспанії, хоча повний суверенітет країна закріпила тільки в 1822 році.

1911 – палата лордів Великобританії втратила права абсолютного вето.

1913 – закінчилася Друга балканська війна між Болгарією, Румунією, Сербією, Чорногорією і Грецією.

1966 – Центральний банк США припинив випуск банкнот номіналом 2 долари.

1985 – аварія ядерної енергетичної установки на атомному підводному човні Тихоокеанського флоту СРСР (постраждало більше 300 чоловік, з огляду повної засекреченості точні масштаби трагедії складно оцінити).

10 серпня народились:

1397 – імператор Священної Римської імперії Альберт II (перший з династії Габсбургів, який об’єднав під своєю владою Австрію, Чехію, Угорщину і Німеччину).

1839 – російський фізик Олександр Григорович Столєтов (відкрив перший закон фотоефекту).

1865 – російський композитор Олександр Глазунов.

1874 – 31-й президент (1929-1933) США Герберт Гувер (раніше займався спекуляціями на ринку нафти, виступав за невтручання у Другу світову війну, реабілітувався в очах громадськості тільки під кінець свого життя).

1894 – письменник, новеліст, сатирик М. М. Зощенко (переслідувався за свої погляди радянською владою).

1937 – перший мер Санкт-Петербурга Анатолій Собчак (один з трьох безпосередніх основних авторів тексту чинної Конституції РФ).

1950 – російський бард, журналіст і радіоведучий Олексій Брунов.

1957 – радянський і російський актор театру і кіно Андрій Краско (запам’ятався глядачам як яскравий неординарний виконавець).

1959 – американська кіноактриса Розанна Аркетт (зіграла одну з ролей в культовому фільмі “Кримінальне чтиво” режисера Квентіна Тарнтіно).

1971 – знаменитий ірландський футболіст Рой Кін (найбільшу популярність здобув, виступаючи за англійський клуб “Манчестер Юнайтед”).

http://www.parta.com.ua