В Україні настав час люстрації

Парламент підтримав законопроект про люстрацію в першому читанні.

Верховна Рада в першому читанні підтримала урядовий законопроект № 4359а Про очищення влади, внесений депутатами всіх фракцій в парламенті.

Відповідне рішення підтримали 252 парламентаря.
Законопроектом вводиться проведення перевірок при вирішенні питання про можливе призначення громадян на посади в органах влади, і передбачає відсторонення від неї терміном на десять років.

Хто під прицілом

Отже, під перевірки, передбачені законом, потрапляють охочі потрапити у владу фактично на будь-якому рівні.

Це депутати всіх рівнів (в тому числі – Верховної Ради), члени уряду, глави і співробітники спецслужб і силових органів, і навіть місцеві чиновники. Планується перевіряти вищі військові чини, суддів та членів ЦВК.

Законопроект передбачає достатньо широкий список підстав для непроходження люстрації. При цьому, люструвати можуть і нинішніх чиновників.

Українців же просять активніше включатися в процес і виявляти недостойних.

Вищі чини

Наприклад – наявність іноземного громадянства або незгода на проходження перевірки.

Також під люстрацію потрапляють вищі чиновники часів Віктора Януковича, які займали посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року. Зокрема, це стосується президента, прем’єр-міністра, першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністра, міністрів та керівників інших центральних органів виконавчої влади.

Не проходять перевірку члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та члени Вищої ради юстиції, а також вищий прокурорський склад.

Під люстрацію потрапляє і широкий список осіб, які займали державні посади під час Євромайдану. Зокрема, це стосується всіх керівників державних адміністрацій – від районного до обласного рівня. Потрапляють до чорного списку співробітники адміністрації президента і члени РНБО.

Не проходять перевірку вищі чини МВС і СБУ.

Також потрапляють під люстрацію працівники правоохоронних органів, державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, громадяни України, чия провина встановлена ​​у визначеному законом порядку в заподіянні шкоди життю, здоров’ю, майну громадян – учасників масових акцій протесту.

Міліція під ударом

Мабуть, найбільше від люстрації дістанеться міліції.

Так, потрапляють під дію закону працівники правоохоронних органів, які брали участь у затриманні учасників акцій громадянського протесту і масових заходів у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Не проходять цензуру працівники правоохоронних органів, які складали і / або своєю дією або бездіяльністю сприяли складанню рапортів, протоколів про адміністративне правопорушення, повідомлень про підозру у вчиненні кримінального злочину, обвинувальних актів і т.п. щодо учасників акцій громадянського протесту і масових заходів у період з 25 лютого 2010 року по 21 лютого 2014 року.

Люструються слідчі органи досудового розслідування, дізнавачі, оперативні працівники, інспектори, які проводили слідчі та оперативні дії щодо учасників акцій громадянського протесту і масових заходів у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Це ж стосується співробітників прокуратури.

Зрадники і шпигуни

Не проходять перевірку й особи, які співпрацювали зі спецслужбами інших держав як таємний інформатор чи помічник в оперативному отриманні інформації, а також особи, які закликали публічно до сепаратизму, порушення територіальної цілісності і суверенітету України, розпалювали міжнаціональну ворожнечу.

Потрапляють під цензуру особи, які робили публічні заяви та інші публічні дії, які містять ознаки расової, соціальної, культурної, релігійної нетерпимості щодо представників української нації та представників інших національностей, що проживають на території України.

Тінь минулого

Будуть згадувати і гріхи минулого. Так, будуть люструвати голів, заступників та секретарів виборчих дільниць, які організовували фальсифікації виборів Президента України 2004 року, виборів народних депутатів у 2012 році.

Згадають і тих, хто організовував і вчинив дії, що призвели до втрат державного бюджету в сумі більше 1 мільйона гривень, а місцевих бюджетів в сумі понад п’ятдесят тисяч гривень.

Будуть покарані судді, звільнені за порушення присяги.

Привид комунізму

Будуть люструвати і колишніх радянських діячів. Датою відліку вибрали 19 серпня 1991 року.

Зокрема, будуть люструвати людей, які були обрані (призначені) та працювали на керівних посадах Комуністичної партії СРСР, Комуністичної партії України та інших союзних республік СРСР від рівня районного комітету і вище, членом ЦК КПРС; були обрані і працювали на керівних посадах у складі ЦК ВЛКСМ, ЦК ЛКСМУ та інших союзних республік СРСР, обласних комітетів ВЛКСМ, ЛКСМУ та інших союзних республік СРСР;

були штатними працівниками або негласними агентами, особи начальницького складу в 5-му управлінні КДБ УРСР, КДБ СРСР, КДБ інших союзних республік СРСР; співпрацювали з КДБ СРСР, КДБ СРСР, КДБ інших союзних республік СРСР, вищі навчальні заклади КДБ СССР (крім технічних спеціальностей); служили або співпрацювали зі спецслужбами інших країн у формі негласного агента або таємного штатного працівника або працювали на посаді начальника політичного відділу (управління) в Збройних силах СРСР, МВС СРСР, які «мають відношення до організації політичних переслідувань учасників українського національно-визвольного руху часів Другої світової війни та післявоєнного часу, встановлений в судовому порядку».

Доходи і корупція

Збираються люструвати і тих, хто не пройшов перевірку відомостей декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру суб’єкта перевірки та близьких йому осіб за останні 3 роки і / або не змогли довести законність джерел походження отриманих прибутків.

Обіцяють люструвати і тих, хто притягувався за звинуваченнями в корупції.

korrespondent.net