Картини закарпатських художників допоможуть бійцям на війні

Майже місяць тому на Закарпатті розпочали мистецьку акцію. Нічого дивного на перший погляд, утім мистецька активність пов’язана з війною, що ведеться нині на східній Україні. Виставка-продаж називається «Разом – сила! Митці Закарпаття підтримують армію України»

Мистецька толока на підтримку АТО

Ідея мистецької акції на користь бійців, що служать у зоні антитерористичної операції, виникла у волонтерів закарпатського руху, зокрема в Ольги Павлової. Дівчина вирішила долучити закарпатських художників до підтримки української армії тоді, коли постало питання про те, що солдатам потрібно закупляти дороге обладнання, а не лише крупи та консерви, а відтак настала потреба у значних сумах. Ідею підхопили самі митці.

Для того, щоб інформацію про продаж дізналися якомога більше людей, створили Інтернет-сторінку. За адресою http://ukrtoloka.com.ua можна переглянути самі роботи та їх коротку характеристику, а також інформацію про автора. Це дозволило долучити до купівлі картин не лише ужгородців. Уже на початку цього тижня пастельну роботу Одарки Долгош «Весняний настрій» придбав киянин.

Благодійні мистецькі акції на підтримку армії вже пройшли у Львові та Івано-Франківську. Якщо там провели аукціони і за кілька днів зібрали необхідні суми, то на Закарпатті пішли іншим шляхом: створили сайт і продають роботи через мережу для якомога більшої кількості поціновувачів.

Днями інформацію про картини та їх авторів переклали англійською мовою (допомогла з цим Еліна Резнікова). А угорський варіант інформації перекладає Аріна Мудранинець для того, щоб поширити соціальними мережами в Угорщині. До слова, у Будапешті вже ведуть переговори з Товариством українців Угорщини, щоб долучити їх до купівлі картин закарпатських художників.

«Балерина» знайшла свою Майю

6-річна Майя стала власницею однієї із трьох десятків картин із благодійного продажу. Яскраве полотно із зображенням танцівниці маленькій дочці подарувала мама. Ужгородка Оксана Будинська придбала картину «Балерина» для Майї в подарунок. Дівчинці подарунок сподобався, каже, що картина висітиме у її кімнаті.

Пані Оксана разом із родиною допомагає українським солдатам не вперше. Про продаж картин дізналася саме з Інтернету. Ми зустрілися з мамою та її донечкою тоді, коли дівчата забирали картину з офісу волонтерів.

Пані Оксана пояснила, що питання допомагати чи ні навіть не виникало: «я побачила сайт у мережі. А оскільки цікавлюся мистецтвом, то звернула увагу на нього. Подумала, що буде добре, якщо і пам’ятка лишиться, і допоможемо армії, придбавши картину. А подарувати її я хочу своїй донечці. Вона сама займається танцями. Ця картина вже має свою історію, бо куплена для підтримки нашої армії. Ми віримо, що й історія нашої країни матиме хороше продовження, бо добро має перемогти зло».

Волонтер Сергій Дюрдь також придбав одну з робіт, щоправда не для власної колекції, а для громадської організації. Молодий чоловік каже, що ціни на полотна цілком прийнятні: «ми вибирали картину разом і вибирали в Інтернеті, тобто не бачили її на власні очі. Коли побачили в реальності, зрозуміли, що вона вартує, мабуть, удвічі більше. Тому вирішили купити ще кілька картин».

Художники з «передової»

Мистецтвознавець Оксана Гаврош займається організацією та координацією виставки-продажу. Розповідає, що для багатьох художників їхні роботи – єдина можливість існування сьогодні, незважаючи на це, митці віддають полотна, таким чином допомагаючи армії та країні.

Жанрово полотна різноманітні: «на виставці-продажі є пейзажі, є натюрморти. Свого нового власника знайшла портретна робота із зображенням танцівниці. Закарпатська школа живопису вже багато років асоціюється з жанром пейзажу, але тим не менше маємо покупців не тільки на цей жанр. Ми приємно здивовані, як люди відгукуються, бо літо, гарячий сезон, усі акумулюють кошти на відпочинок, а є ті, хто купує картини. За перші три тижні продали дев’ять робіт. Дякуємо всім, хто долучився. А це і підприємці, і медики, і прості ужгородці», – каже Оксана Гаврош.

Серед тих, хто вже надав свої картини для продажу, Андрій Антонієв, Любов Слободська, Василь Вовчок, Світлана Кремінь, Владислав Габда, Світлана Кирлик, Маріанна Малеш, Антон Ковач, Петро Ряска, Тарас Данилич, Одарка Долгош-Сопко, Василь Кадар, Надія Дідик, Іван Дідик, Олена Кондратюк, Василь Когутич, Леся Приймич, Василь Скакандій, Надія Пономаренко, Людмила Корж-Радько, Корнелія Коляджин та Інна Осадча. Це художники з Хуста, Виноградова, Мукачева та Ужгорода.

Серед цих імен поціновувачі знайдуть як аматорів, випускників Закарпатського художнього інституту, так і заслужених та народних художників (як от Василь Скакандій).

Троє художників надали по дві роботи. Серед них і Одарка Долгош-Сопко, дві роботи якої вже навіть купили: «якщо ці роботи взяли, я, звичайно, дам і третю. Я готова давати стільки, скільки потрібно. Кожного дня також поширюю інформацію про нашу виставку-продаж на сторінці у Фейсбуці. Ми підтримуємо наших хлопців, які зараз на передовій. Це наші сини, брати, родичі, сусіди…»

Мисткиня каже, художники чітко висловили свою позицію допомагати українській армії і віддають найдорожче і найцінніше, що в них є – це їхні твори.

У благодійній виставці-продажі вже взяли участь 30 художників. Вони надали для потреб армії 30 своїх робіт.

До речі, першими на заклик відгукнулися живописці, але участь в акції творчо ніяк не обмежена, підкреслює Оксана Гаврош. Уже зараз координатори домовляються з випускниками та студентами Закарпатського художнього інституту, які можуть надати свої роботи для продажу. Відомо, що спеціально для підтримки бійців виготовляють авторські блокноти. Організатори закликають долучатися всіх творчих небайдужих людей. Ціни на свої роботи виставляють самі митці, орієнтуючись на реального середньостатистичного покупця, і всі вилучені гроші спрямовують до загального фонду виставки-продажу. Ціни на картини коливаються від 1100 до 4000 гривень. За менш ніж місяць проведення виставки продали 10 робіт і заробили понад 25 тисяч гривень.

Мета – 60 тисяч гривень

Цих грошей не достатньо. Не досить для основної потреби, заради якої збирають кошти. Мова про тепловізор. Його ціна – 60 тисяч гривень. Це обладнання вкрай необхідне бійцям. Про такі потреби вони самі повідомили закарпатським волонтерам. Утім, навіть якщо необхідну суму зберуть та придбають тепловізор, координатори кажуть, що виставка не завершиться. Картини, що залишаться, продаватимуть з аукціону. А якщо війна скінчиться (це найбільше бажання художників, як і всіх українців), полотна просто подарують закарпатським військовим як удячність за службу та мир в єдиній Україні.

Тетяна ЛЕШКО для «НЕДІЛІ»