Мінфін прогнозує рекордну інфляцію

Інфляція в Україні може сягнути рекордних показників останніх років і скласти 19-20 відсотків.

Водночас долар має повернутися до свого старого курсу – по 12 гривень. Такий прогноз зробив міністр фінансів Олександр Шлапак, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Інфляцію очікуємо в районі 19-20%, на жаль. Це так звана “відкладена інфляція”. Що стосується курсу, тут складніше. Моє переконання – в тому, що будь-яких підстав для зростання курсу, що він подолав позначку 13,5 гривні за долар, немає. Курс 12 гривень за долар є абсолютно врівноваженим і міг би залишитися таким до кінця року, на що ми і розраховуємо”, – зазначив Шлапак.

Зазначимо, понад 20% інфляція була у кризовому 2008-му, а також у 2000-му. А курс долара ще рік тому, у серпні 2013-го, був по 8 грн.

Тим часом девальвація гривні, що відбувається в останні тижні, пов’язана з панічним виходом на ринок окремих суб’єктів через події на Сході країни і, можливо, з певними спекулятивними атаками на курс.

“Переконаний, що у Нацбанку є всі можливості впоратися з цією ситуацією, в тому числі надавити на валютних спекулянтів або розібратися, хто і навіщо в таких обсягах купує валюту при падінні імпорту”, – наголосив Шлапак і запевнив, що головна причина падіння гривні – дефіцит зовнішньоторговельного балансу – вже усунена.

Нагадаємо, у кінці серпня очікується рішення Міжнародного валютного фонду про надання другого траншу кредиту stand-by на суму близько 1,3 млрд доларів. Саме ця позика й повинна допомогти стабілізувати гривню.

http://tsn.ua