Престольне свято Свято-Преображенського храму Ужгорода відвідав архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор

В день святого Преображення Господнього Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський за великої кількості людей очолив святкову Божественну літургію в Спасо-Преображенському храмі Ужгорода.

Керуючому єпархією співслужили понад 30 священнослужителів Мукачівської єпархії та клірики храму.

Під час літургії над випускником Київської духовної семінарії, насельником Ракошинського Свято-Покровського чоловічого монастиря – ієродияконом Ніконом (Суч) була звершена ієрейська хіротонія

На богослужінні духовенство разом зі своїм архіпастирем посилено молилися за мир та спокій на нашій Українській землі.

Наприкінці богослужіння був звершений урочистий хресний хід з уставним читання Євангелій.

 

 

 

 

 

 

 

Архіпастир привітав настоятеля – протоієрея Іоанна Моланича, духовенство та прихожан з престольним святом та звернувся до всіх із словами проповіді.

По завершенні богослужіння архіпастир при великій кількості віруючого люду освятив виноград та плоди, принесені вірниками.

Святкування Преображення триває 9 днів, з 5 (18) по 13 (26) серпня. У це свято за древнім церковним звичаєм відбувається освячення перших плодів (злаки, виноград чи яблука). Тому в народі цей день називають другим, або яблучним спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі (звідки запозичено наш Устав) саме в ту пору дозрівав виноград, який, власне, і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що в ній, як у суспільстві священному, все – від людини до рослини – повинно бути присвячене Богу як Його творіння.

http://mukacheve.church.ua