24 серпня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

410 – король Аларіх (вождь і перший король вестготів) штурмом бере Рим.

1109 – “битва на собачому поле”: битва між військами Священної Римської імперії і польським військом, за словами польського історика “собаки, пожираючи безліч трупів (полеглих), впали в шалену лють, так, що ніхто не смів поховати там загиблих” – звідси і назва битви.

1572 – початок “найжахливішої релігійної різанини століття” (Варфоломіївська ніч) в Парижі: у цю ніч католики вбили від 3 до 10 тисяч гугенотів, останні були змушені тікати з країни).

1876 – корінні жителі Центральної Канади індіанці дали згоду оселитися в резерваціях.

1954 – діяльність компартії заборонена в США.

1981 – вбивця Джона Леннона Марк Девід Чепмен отримав довічне ув’язнення з правом подачі прохання про помилування через 20 років (подавав прохання 6 разів і всі вони були відхилені).

1991 – День незалежності України.

1995 – вийшла графічна багатозадачна операційна система Windows95 (програмна підтримка MicrosoftWindows 95 припинено 31 грудня 2002).

2006 – астрономи перестали вважати Плутон планетою Сонячної системи і віднесли його до розряду карликових планет.

2008 – помпезне закриття Літніх Олімпійських ігор в Пекіні (телеаудиторія ігор налічувала до 4,7 млрд глядачів).

24 серпня народились:

1845 – російський князь, творець російської шампанського, основоположник російського виноробства в Криму Лев Голіцин.

1899 – один з лідерів боротьби за незалежність Алжиру Ферхат Аббас (дотримувався помірно націоналістичних поглядів).

1948 – французький музикант Жан-Мішель Жарр (його концерти чотири рази відзначалися як найбільші в історії, наприклад в Москві в 1997 його виступ зібрав 3,5 мільйона глядачів).

1892 – основоположник російського театру для дітей, актор і режисер Леонід Макарьєв.

1899 – аргентинський письменник і поет Хорхе Луїс Борхес (один із засновників авангардизму в іспаномовній латиноамериканській поезії, за його творами знято понад тридцять фільмів).

1902 – відомий французький історик Фернар Бродель (першим запропонував враховувати економічні та географічні фактори при аналізі історичного процесу).

1928 – український політик і громадський діяч Лук’яненко Левко Григорович (за часів радянської влади за свої політичні погляди практично не залишав в’язниць і таборів).

1934 – радянський і російський вчений-економіст Станіслав Шаталін (запропонував програму реформ “500 днів” з перебудови економіки СРСР на ринковий устрій).

1957 – відомий британський письменник, актор і режисер Стівен Фрай.

1976 – австралійський актор театру і кіно Алекс О’Лафлін.

http://www.parta.com.ua