Персона Форуму видавців у Львові: Жанет Пейслі

Продовжуємо рубрику “Персона Форуму”, в якій знайомимо з письменниками-учасниками цьогорічного Міжнародного літературного фестивалю у Львові.

Жанет Пейслі (Janet Paisley) — відома шотландська поетка, письменниця, драматург, авторка низки поетичних збірок, популярних робіт та сценаріїв, володарка літературних премій.

Як зазначають літературні критики, для Пейслі властивий ураганний стиль, поетичні дощові завіси з рефлексій та переживань ліричного героя, шквал жіночих емоцій та емансипованість. Що ж до романів, то вони є більш інтелектуалізованими, драматичними. Її прозовий стиль тяжіє до наслідування традицій абсурдизму і маньєризму водночас. Пише Жанет англійською та шотландською мовами.

Також її вважають талановитою режисеркою, оскільки вона є автором кількох сценаріїв. Короткометражний фільм «Long Haul», написаний Пейслі, виграв номінацію BAFTA (щорічна нагорода, яка присуджується Британською академією телебачення та кіномистецтва, британський аналог Оскара) в 2001 році.

Сьогодні Жанет Пейслі живе неподалік від Фо́лкерка(місто в центрі Шотландії), очолює міжнародні та національні поетичні фестивалі, координує жіночий комітет ПЕН-клубу. Є матір’ю актора Девіда Пейслі.

Її твори “Wild Fire”, “The Killing of Women”, “Stick”, “Not for Glory ” і “For Want of a Nail” перекладено латвійською, іспанською, угорською, польською, російською, італійською мовами. 2005 року пані Пейслі увійшла до 10 найбільш читабельних письменників Шотландії.

В Україні виходили такі книжки шотландської авторки: «Соромітництво» (пер. з англ. Ю. Джугастрянська] та «Чужий врожай» (пер. з англ. Ю. Джугастрянська, Д. Дроздовський).

«Поети — це мрійники, які водночас є раціональними мрійниками, вони можуть бачити кращий світ, кращий вихід зі скрутного становища, кращих людей»Пейслі Жанет.

http://bookforum.ua