30 серпня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Аліпія Печерського іконописця

Преподобний Аліпій був у дитинстві відданий батьками навчатися іконопису до майстрів.

Вивчивши іконопис, преподобний Аліпій постригся і ревно став подвизатися, присвячуючи ночі молитві, а дні улюбленому своєму рукоділлю. Він прикрашав святими іконами рідну свою обитель і бідні церкви. Іноді ж городяни замовляли йому ікони і платили йому за працю. Тоді частину грошей він віддавав в обитель, частину бідним і на що залишилися у нього гроші купував фарби.

За своє високе духовне життя він був зведений в сан ієрея. Незадовго до кончини преподобного Аліпія один мирянин замовив у нього ікону Божої Матері для своєї парафіяльної церкви, освяченої в честь преславного Її Успіння.

Яка ж була його скорбота, коли він, прийшовши за іконою напередодні свята, дізнався, що вона навіть не розпочата, а іконописець вмирає. Коли він пішов, в келію преподобного увійшов світлий юнак і приступив до роботи. Закінчивши ікону, він запитав: «Отче, може бути, що-небудь тут бракує або я що-небудь погано виконав?» Преподобний відповів: «Ти все прекрасно виконав. Сам Господь надоумив тебе написати таку прекрасну ікону. Він Сам написав її твоїми руками! »

Тоді чудовий іконописець став невидимий. А свята ця ікона опинилася вранці в церкві, для якої вона була написана. Побачивши її там, замовник пішов до ігумена і розповів йому про те, що сталося. Обидва вони увійшли до преподобного Аліпія, і ігумен запитав його: «Отче, як і ким була написана ікона для цієї людини?» Вмираючий повідав йому колишнє і закінчив так: «Ангел написав її, і він стоїть тут, бажаючи взяти душу мою», – і з цими словами тихо віддав дух свій Богу.

Поховали його в Ближній Антонієвій печері.

http://religions.unian.ua